Vejr

Påsken bliver kølig, men med sol - tidligere år viser store variationer

Næsten fem uger kan der være til forskel mellem den tidligste og seneste påske, hvilket er en afgørende årsag til påskens forskellige luner.

Påskedagene nærmer sig, og for mange betyder det en passende lejlighed til at slappe lidt af. Og det bliver der gode muligheder for at gøre udendørs i år.

Påskevejret anno 2021 byder nemlig på mest tørt og til tider solrigt vejr. Det giver gode chancer for at nyde påskefrokosten udendørs, hvis man ellers husker jakken.

5-døgnsprognosen for påsken

Efter en koldfrontspassage i løbet af torsdagen befinder Danmark sig i en noget køligere luftmasse end den første halvdel af påskeugen. Temperaturen i løbet af påskedagene vil befinde sig mellem 10 og 13 graders varme.

Et højtryk vest for Storbritannien sørger imidlertid for, at vejret bliver stabilt med relativt rolige vindforhold fra nord og nordvest. I perioder vil solen kunne få ganske meget plads på himlen. Med det klare vejr vil der igen være risiko for nattefrost.

Først omkring 2. påskedag viser prognoserne, at der igen kommer byger.

Tidlig eller sen påske afgør ofte vejret

Påsken har ikke ligesom julen nogen faste datoer, men afhænger derimod af, hvordan Solen og Månen er placeret. Definitionen lyder, at påskedag altid falder den første søndag efter den første fuldmåne efter forårsjævndøgn.

Definitionen blev grundlagt på et kirkeligt møde i år 325, hvor den kristne verdens biskopper besluttede at benytte den jødiske definition på påsken, som altså benytter astronomiske observationer til at fastlægge påsken.

Hent TV 2 Vejrets app

TV 2 Vejrets app giver dig konstant et opdateret overblik. Du kan hente den her. Linket virker både til android og iPhone.

HENT APP'EN HER

I år havde vi forårsjævndøgn 20. marts, mens der var fuldmåne 28. marts. Derfor falder påskedag på søndag, hvor kalenderen siger 4. april. Der er i øvrigt altid fuldmåne i skolernes påskeferie, da fuldmånen altid vil være mellem palmesøndag og påskedag.

Ifølge definitionen kan der være op til 34 dages forskel på den tidligste påske og den seneste påske. Den tidligste dato for påskedag bliver i den henseende 22. marts, mens den seneste mulige påskedag bliver 25. april.

Det giver selvsagt store variationer i påskevejret igennem årene. En sen påske øger nemlig muligheden for en lun eller ligefrem en varm påske.

Over de seneste 17 år har påsken dermed budt på både vintervejr og decideret sommervejr. I 2008 lå påsken meget tidligt mellem 20. og 24. marts. Dengang var vejret ganske vinterligt med både kulde og sne. Omvendt gav den sene påske i 2011, mellem 21. og 24 april, både solrigt og varmt vejr.

I skemaet herunder kan man læse, hvor forskelligt påskevejret har været gennem årene.