Vejr

Pas på forårssolens stråler

De kommende dage vil byde på masser af naturlig D-vitamin, men der er grund til at passe på solens stråler.

Der er mange, som hungrer efter sol i foråret, og de kommende dage bliver både varme og solrige. Solen kommer nu så højt på himlen midt på dagen, at man skal til at tænke på solbeskyttelse.

Solen vil for første gang i år give UV-indeks på 3, og når UV-indekset er 3 eller højere, anbefaler Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne, at man beskytter sig mod solen. Solbeskyttelse er ekstra vigtigt i foråret, hvor huden ikke har været udsat for ret meget sol i en længere periode.

UV-indeks i Europa midt på dagen onsdag.

UV-indeks over 3 i halvdelen af landet

Tirsdag kan man i det allersydligste Danmark få UV- indeks på 3, og onsdag ventes UV-indeks over 3 i den sydlige halvdel af landet. Samtidig vil temperaturen være så høj, at mange danskere sandsynligvis vil være længe i solen.

Tirsdag ventes generelt mellem 12 og 17 grader, og onsdag bliver endnu varmere. Lokalt måske 19 grader.

Prognose onsdag eftermiddag.

Man kan blive forbrændt i middagssolen på under en time

Der er flere faktorer, som afgør, om solen kan give en forbrænding. Hudtype er en af disse. Hvis man har hudtype 1, som er sart hud, så kan man de kommende dage få en let solforbrænding på bare 45 minutter.

UV-indeks i Europa ved skyfrit vejr midt på sommeren.

Når det er skyfrit og højsommer, så kan UV-indekset nå cirka 7 i Danmark, og her vil man med hudtype 1 kunne få solskoldning på 15 minutter.

Solen kan dække dit behov for D-vitamin

Til gengæld betyder de solrige dage også, at det er ikke nødvendigt af spise D-vitaminpiller. Her kan man nemlig, hvis man er ude i middagssolen, dække sit daglige behov for D-vitamin på et kvarter.

HVAD ER UV-INDEKSET

UV-indekset er et tal, der beskriver intensiteten af solens skadelige UV-stråler.

Under 3: Lav
3 til 6: Moderat
6 til 8: Høj
8 til 10: Meget høj
Over 10: Ekstrem

I middagssolen kan UV-indekset ved ækvator højst blive cirka 15, mens det i Danmark topper på cirka 7.

Du kan tjekke UV-indekset der, hvor du er, i TV 2s vejr-app. Få hjælp til at hente den her.

Påskedagen bliver koldere, men også med højt UV-indeks

Efter to dage med forårsvarme og solskin, vil en koldfront passere Danmark natten til torsdag. Derfor bliver det noget koldere i påskedagene, hvor termometrene lander omkring 10 grader. Man bør alligevel passe på solen, for UV-indekset vil fortsat være højt.

Det er nemlig ikke temperaturen, der er afgørende for, om solen kan brænde, men derimod styrken af UV-strålingen. Det koldere vejr vil betyde, at færre er ude i middagsolen, men UV-indekset vil også i påskedagene nå op over 3.