Vejr

Bøgen er ved at springe ud - vær med til at kortlægge udspringet

De kommende varme og solrige dage kan få bøgen til at springe ud.

I 20 år har TV 2 VEJRET med hjælp fra vores seere og brugere kortlagt bøgens udspring i Danmark. Måske kan de næste dages solskin og varme få de første bøgeblade frem?

Normalt springer den første bøg ud fra sidst i marts og frem til midt i april. De seneste par år er det sket sidst i marts, men i 2018 skulle vi frem i sidste halvdel af april, før udspringet kom. Dengang skyldtes det sene udspring et kuldefrembrud, der dominerede i februar og marts.

Bøgens udspring fra 2003 til 2020.

Så længe kommer vi ikke til at vente i år.

Varme i marts afgør bøgens udspring

Ny dansk forskning peger på, at temperaturen i marts er afgørende for, hvornår bøgen springer ud. Her anvendes den såkaldte varmesum, som man finder ved at lægge døgnmiddeltemperaturen for alle dage med plusgrader sammen.

Varmesum og bøgens udspring.

Iben Margrete Thomsen, der er seniorrådgiver ved Institut for for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet, har erfaret, at når varmesummen for marts overstiger 120, så gør de tidligste bøge sig klar. Når vi herefter kommer ind i en varmeperiode, så springer de første bøgetræer ud.

Varmesummen i marts i år er netop oversteget 100, så ifølge ovenstående regel skal vi vente lidt endnu på udspringet. Den solrige og varme afslutning på februar kan dog hjælpe bøgens udspring på vej. Den sidste uge i februar bød jo på usædvanlig lunt vejr, og en varmesum på 44.

Vær med til at kortlægge bøgens udspring

På TV 2 VEJRET følger vi igen i år bøgens udspring over hele Danmark, og i den forbindelse kan du hjælpe os med at kortlægge dens udspring i 2021.

Det kan du gøre ved at sende et billede via vores billedupload - eller via vores app TV 2 VEJR, når du ser den første udsprungne bøg. Husk at skrive hvor bøgen er sprunget ud.

Bøgebladet skal mindst være på størrelse med en 2-krone for at bøgen, ifølge definitionen, er sprunget ud.

Et bøgetræ er sprunget ud, når de første grønne blade er så store, at de kan dække en tokrone.