Vejr

Historiske oversvømmelser skaber problemer i Australien

De ekstraordinære regnmængder har resulteret i, at omkring 20.000 australiere er blevet evakueret fra deres hjem.

For lidt mere end et år siden var Australien ramt af voldsomme skovbrande. I år har de seneste dage stået i vandets tegn med kraftig regn og oversvømmelser til følge.

Intens og vedvarende regn langs Australiens østkyst har medført de værste oversvømmelser i mere end 50 år.

I løbet af blot fem dage er der fra Brisbane i nord til Bega i syd nogle steder faldet over 500 millimeter regn.

I søndags faldt der i Sydney næsten en måneds nedbør. 110,4 millimeter blev det til. Normalt falder der i Sydney 117,5 millimeter nedbør i løbet af marts.

De ekstraordinære regnmængder har resulteret i, at omkring 20.000 australiere er blevet evakueret fra deres hjem. Skoler og andre offentlig instanser har måttet lukke. Selv et bryllup måtte finde en alternativ løsning.

Det er særligt de lavtliggende områder omkring Sydney, som har været udsat. Men også i det sydøstlige Queensland giver det problemer med for meget vand i floderne, der blandt andet giver trafikale problemer med oversvømmede broer og veje.

Floderne vil fortsat give problemer

Selvom regnen er forbi, vil floderne i New South Wales og Queensland fortsætte med at løfte sig. Det sker, fordi regnvand fra højere beliggende områder flyder til lavere beliggende områder. Resultatet er, at floderne bliver fyldt op med yderligere vand.

På et tidpunkt kan floderne ikke indeholde mere vand og vil i sidste ende flyde over sine breder.

Det australske meteorologiske institut Bureau of Meteorology har stadig en varsel ude for oversvømmelser for flere floder i delstaten New South Wales. Varslerne kan fortsætte i ugevis, da det er en langsom proces, før floderne er tilbage ved den normale vandstand.

Vandstanden i floden Hawkesbury River ved Sydney, er ikke set højere siden 1960'erne. I Queensland har floden Logan River ved Beaudesert givet problemer, hvor 50 til 60 huse er blevet isoleret fra omverdenen.

Tirsdag fik yderligere 15.000 mennesker besked om at gøre sig klar til evakuering. Dermed kan evakueringstallet nå op over 30.000 mennesker.

Oversvømmelserne i år kan, lige så vel som de kraftige skovbrande sidste år, tilskrives klimaforandringerne. Australien er i flere klimarapporter blevet omtalt som et af de mest følsomme steder i verden over for netop klimaforandringerne.