Vejr

Foråret gør os helt elektriske

Det er ikke unormalt at opleve statisk elektricitet på denne årstid. Lav luftfugtighed er en af årsagerne.

Forår i kikkerten giver langt de fleste et skud ekstra energi. For nogle bliver det ikke kun ved den mentale energi – der er nemlig også større chance for at blive fysisk opladet på denne årstid. Det er det, der kaldes statisk elektricitet.

Foråret er en tør årstid, hvilket mange måske også bemærkede søndag, hvor luften var så tør, at der ingen skyer var på himlen.

Og netop lav luftfugtighed er en afgørende forudsætning for at opleve statisk elektricitet. Altså det fænomen, der opstår, når man pludselig mærker et lille stød eller sågar ser en lille gnist springe, når man kommer i berøring med et andet menneske eller en genstand.

TV 2 VEJRETs meteorolog Sebastian Pelt uddyber:

- Der opstår hele tiden små spændingsforskelle omkring os, men er luften fugtig, vil disse spændingsforskelle hurtigt blive udlignet, da vanddampen i luften er en god elektrisk leder. Er luften derimod tør, kan spændingsforskellen blive stor – faktisk flere tusind volt – og det er her, at vi oplever statisk elektricitet i form af stød, når spændingsforskellen bliver udlignet, fortæller Sebastian Pelt.

Rulleskøjter og løbehjul bringer os i stødet

Foråret er traditionelt en tør årstid, og april er da også den tørreste måned på året. Samtidig er det en årstid, hvor vi bevæger os udendørs, og måske kan nogle af disse udendørsaktiviteter – i kombination med den tørre luft – afstedkomme, at vi i højere grad bliver opmærksom på fænomenet.

TV 2 VEJRET har talt med Erland Andersen, som er Formand for Danmarks Fysik- og Kemilærerforening, og han påpeger, at en af de store forårsaktiviteter, nemlig rulleskøjteløb eller for så vidt løbehjulskørsel, kan gøre os meget opladede:

- Hvis man oplever, at håret stritter lige op i luften efter en tur på rulleskøjter eller løbehjul i går, så undrer det mig ikke. Hjulene er sikkert lavet af plastic, så når hjulene ruller på vejen, overføres der elektroner til dig fra rulleskøjterne, hvilket går nemt, når du sikkert har lidt fugtig hud. Det vil sige, at du bliver elektrisk opladet via rulleskøjterne, forklarer Erland Andersen.

Brug knoen eller albuen til at undgå det ubehagelige stød

Grunden til, at håret stritter, når man bliver elektrisk opladet, er, at elektronerne søger så langt væk fra ”kilden”, eksempelvis rulleskøjterne, som muligt. Elektronerne løber altså helt op i håret, hvor håret bliver negativt ladet, og hårene vil frastøde hinanden og rejse sig.

Er du først blevet elektrisk ladet, vil du automatisk blive afladet relativt hurtigt, men du kan selv hjælpe til, så det bliver en nogenlunde behagelig oplevelse.

Erland Andersens råd lyder:

- Find en radiator eller anden stor genstand af metal – måske en bil – og sæt knoen eller albuen på. Der er færre nerveender i knoen eller albuen end i fingerspidserne, og derved føles stødet også mindre ubehageligt, afslutter Erland Andersen.