Vejr

Hvornår kan vi forvente at ramme 20 grader på termometret?

Termometret nåede allerede i februar over 15 grader. Indenfor en måneds tid kan der stå 20 grader.

I år rundede termometret 15 grader ekstremt tidligt.

Normalt oplever vi 15 grader i slutningen af marts, men allerede 22. februar nåede temperaturen 15 grader i Store Jyndevad i Sønderjylland.

Så varmt har det endnu ikke været i marts i år, hvor maksimumtemperaturen indtil videre er 12,2 grader fra 2. marts.

Det får sikkert mange til at se frem imod næste milepæl, som er 20 grader. Graver man lidt i statistikken, så kan det meget vel være om en måneds tid, at vi når denne temperatur.

Solen spiller en hovedrolle

Allerede nu kan det mærkes, hvordan solens stråler er begyndt at varme mere. Over den næste måneds tid bliver dagslængden omkring 2,5 time længere. Det svarer til, at solen står 12 grader højere på himlen ved middagstid om en måned.

Jo højere på himlen, jo mere varmer solen, fordi mere direkte lys trænger gennem atmosfæren. Kommer vinden fra syd eller sydvest, som den gjorde i februar med 15 grader, så kan de 20 grader rundes i april. Vindretningen er afgørende, da den varme luft i foråret befinder sig mod syd og sydvest.

I foråret spiller pålandsvinden en afgørende rolle. Havet omkring Danmark er stadig relativt koldt i marts og i april. Derfor er det inde over land, at der er størst chance for at nå 20 grader. Er vinden fra sydvest, så er det typisk i den østlige del af Jylland eller Sjælland, man vil opleve de 20 grader.

For den gamle klimanormal, 1961-1990, er gennemsnittet for den første dag med 20 grader omkring 27. april. Med det varmere klima har denne dato rykket sig frem. I klimanormalen, 1991-2020, er første dag med 20 grader gennemsnitligt 20. april.

Grundlaget for klimanormalerne er et gennemsnit over en 30-års periode af en lang række faktorer inden for klimatologien. Dermed kan man fastslå, hvilke måneder der er varmest, vådest, mest solrige og så videre.

Ser man udelukkende over den seneste ti-årsperiode, 2011-2020, er det allerede omkring 10. april. En så kort periode er dog behæftet med tilfældigheder. Et par datoer i marts kan dermed hurtigt "trække ned" i datoregnskabet.

Den tidligste dag med over 20 grader, der er blevet målt i Danmark, er 18. marts 1990. Dengang nåede temperaturen 22,2 grader i Karup i Midtjylland, hvilket er varmerekorden for marts.

Hvad med 25 grader?

Den første meteorologiske sommerdag kommer i gennemsnit først omkring 20. maj. Til den tid er dagen tiltaget mellem ni og ti timer. Solhøjden er omkring 55 grader over horisonten. Solen har dermed så meget magt, at vindretningen ikke er så afgørende.

Tidligste sommerdag i Danmark var i øvrigt 17. april 1964.