Vejr

Fantastiske farver på himlen i nat

Klart vejr og nymåne gjorde nordlyset ekstra fotogent.

Nordlys opstår i et fascinerende samspil mellem luftarter i Jordens øvre atmosfære. På grund af nordlysets placering og en begrænset lysstyrke kan det være vanskeligt at observere.

Det gør det endnu mere fantastisk, når man som i nat, har kunnet observere nordlyset både fra oven og fra neden.

Nordlys set fra Trondheim i Norge

Gulabuddin Sukhanwar fotograferede lørdag aften nordlys fra Trondheim, cirka 700 kilometer nord for Danmark.

Set fra Trondheim var de grønne og gule tæpper, som nordlyset her viste, meget imponerende. På nedenstående satellitfoto ser man et klart lyst bånd cirka 500 kilometer nord for Trondheim.

Det var satellitbilleder, der fik TV 2 vejrets meteorologer til at undre sig. Hvorfor dette lyse bånd? Efter lidt granskning stod det klart, at det er nordlys. Det passede perfekt med både nordlysprognose og fotos fra Jorden.

Nordlys er lys i atmosfæren flere hundrede kilometer over Jorden

Nordlys befinder sig fra cirka 90 til 500 kilometers højde i den del af atmosfæren som kaldes ionosfæren. De dominerende grønne farver skyldes primært iltmolekyler. Det er den farve, som hyppigst ses i nordlys.

På ovenstående arkivfoto fra Vedersø Klit i Vestjylland kan man se flere farver. Det røde og violette lys skyldes primært kvælstof, og er sjældnere at se end de grønne farver.

Páll Jökull fra Island fotograferede også nordlyset lørdag aften. Det kom der disse spektakulære fotos ud af.

Nordlys fra USA

Nordlyset natten til søndag var også fotografivenligt fra Amerika.

Billederne her fra Michigan er fantastiske. Her var de mere sjældne karmoisinrøde og violette farver mere tydelige end på billederne fra Europa.

På nordlige himmelstrøg i klart vejr har betingelser for at se nordlys været ekstra gode natten til søndag. Der er nymåne, så nordlyset blev ikke forurenet af månelys.