Vejr

Derfor hører du bedst fuglesang om morgenen

Drop vækkeuret og brug fuglene i stedet, lyder det fra naturvejleder. Netop om morgenen hører du dem nemlig ekstra kraftigt.

En sikker forårsbebuder er fuglenes sang, og netop nu er det svært at undgå at bemærke dem i lydbilledet. Hanfuglene er gået i gang med at søge efter mage, og et vigtigt instrument i den proces er deres stemme.

Jo højere og kraftigere en han kan fløjte, jo større chancer er der for at lokke hunner til, og samtidig overbevise andre hanner om at de hellere må flyve et andet sted hen.

TV 2 Vejret mødte naturvejleder Jes Aagaard i Dyrehaven nord for København til en uddybende snak om fuglefløjt. Han påpeger, at det netop er om morgenen, at vi hører fuglene tydeligst.

- Om morgenen er der en tendens til, at en højere luftfugtighed sørger for at bære fuglesangen længere omkring, så vi hører dem simpelthen tydeligere på dette tidspunkt af døgnet, fortæller Jes Aagaard.

Lyd bevæger sig hurtigere i fugtig luft

Forårsmorgener er ofte præget af et højere indhold af vanddamp i luften - eksempelvis når der er tåge, og lyd bevæger sig hurtigere i fugtig luft end i tør luft. I praksis kan man ikke høre den forskel, men fuglene gør alligevel, hvad de kan, for at udnytte fysikkens love, for de ér mest aktive om morgenen.

Jes Aagaard forklarer:

- Fuglenes aktivitetsniveau er styret af solens højde på himlen, og hver art starter deres sang på forskellige tidspunkter af morgenen, alt afhængig af solhøjden. Lærer du stemmerne at kende, kan du næsten droppe vækkeuret og bruge dem som ur i stedet, fortæller Jes Aagaard.

Sådan bliver du fuglefløjt-kender

Og det behøver ikke at være så vanskeligt at lære fuglestemmer at kende. Musvitten, som ofte er den, der er tidligst på færde om morgenen, synger - eller fløjter - nemlig, så det lyder som om, den siger sit eget navn. Jes Aagaard uddyber:

- Musvitten siger "musvit, musvit, musvit" - altså tre eller fire gange hurtigt efter hinanden, hvorimod bogfinken, der påbegynder sin morgensang lidt efter musvitten, har en længere remse. Den lyder som om, den siger: "Det, det, det kan jeg sige, lige så tit det skal væææære".

Endelig er der gulspurven, der i sin sang lyder som om, den tæller:

- Helt præcist tæller den til syv. Den siger: "En, to, tre, fire, fem, seks, syyyvvv", forklarer Jes Aagaard og tilføjer, at på Bornholm tæller gulspurven faktisk til otte, så der kan også være dialekter blandt fuglestemmer.