Vejr

Februarvarmen nåede at sætte flere rekorder torsdag

I flere europæiske lande - herunder Sverige - blev der sat nye rekorder torsdag.

Den historiske februarvarme sluttede torsdag af med manér, da der på 'varmebølgens' sidste dag blev sat endnu en lang række af varmerekorder i flere europæiske lande.

Nye nationale varmerekorder i februar 2021

  • Kroatien: 26,4°
  • Liechtenstein: 21,9°
  • Polen: 22,1°
  • Slovakiet: 20,8°
  • Slovenien: 25,3°
  • Sverige: 17,0° 

Derudover rekorder i større byer:

  • Berlin: 19,9°
  • Hamborg: 21,1°
  • Warszawa: 18,3°

 

Mens vi i Danmark oplevede den fjerdevarmeste februardag siden 1873 med 15,1 grader i både Jægersborg og Sjælsmark, nåede den ekstreme varme for årstiden endnu større højder i andre europæiske lande.

Efter en lang række rekorder blev slået tidligere på ugen, bød den næsten sommerlige februarvarme på tre nye af slagsen i forskellige lande.

I Polen nåede temperaturen 22,1 grader, hvilket er 0,7 grader over den tidligere februarrekord fra 1990. I Slovakiet steg temperaturen til 20,8 grader, der overgår den tidligere rekord på 20,6 grader, som blev sat for blot to år siden i 2019.

Også i vores naboland Sverige oplevede man en historisk varm februardag torsdag.

I Kalmar i Småland viste termometret torsdag eftermiddag hele 17,0 grader. Det er 0,3 grader højere end den indtil torsdag gældende februarrekord på 16,7 grader, der - ligesom i Slovakiet - blev målt i 2019.

Tyskland oplevede mere end 20 grader seks dage i træk

Noget, der gør den netop overståede februarvarme særlig ekstrem, er kombinationen af temperaturer og varighed.

I Tyskland oplevede man at måle mere end 20 grader hele seks dage i træk. Den tidligere rekord blev sat i 2019, hvor der på tre dage i træk blev målt temperaturer over 20 grader.

I Danmark slog vi ligeledes en række rekorder, når det kommer til varigheden af varmen i februar. Med seks dage i træk med over 12 grader oplevede vi en konstant februarvarme, vi ikke før har målt i Danmark siden 1873, hvor de regelmæssige landsdækkende temperaturmålinger startede.

Desuden er det heller ikke før sket i en februar i Danmark, at vi to gange i løbet af måneden oplever temperaturer på 15 grader eller derover.

Mandag og torsdag blev der målt henholdsvis 15,0 grader og 15,1 grader i Danmark.

Den ekstreme februarvarme er nu blæst mod øst, og der venter nu en weekend med temperaturer omkring 10 grader, hvilket fortsat er betydeligt varmere end normalt for årstiden.