Vejr

Ekstremt varme februardage giver ny pollenrekord

Skift fra frost til usædvanlig varme har udløst store mængder pollen.

Den meget milde afslutning på vinteren har ikke bare givet sig udslag i en lang række temperaturrekorder. Der er også rekordmeget pollen fra elletræerne i luften.

I denne uge har Astma-Allergi Danmark målt pollentallet for el til 952 i København, hvilket er det højeste tal, foreningen nogensinde har målt for ellepollen.

Pollentallet røg i vejret, da de vinterlige frostgrader i weekenden blev afløst af solrigt og lunt forårsvejr.

På under to uger steg temperaturen over 30 grader i Danmark. Det satte hurtigt gang i pollenspredningen fra el og hassel.

- Luftens temperatur har direkte indflydelse på, hvornår planter sender pollen ud i luften. Mange solskinstimer giver mange pollen, mens skygge gør det modsatte. Derudover mindsker perioder med regn antallet af pollen i luften, lyder det fra Mathilde Kloster, biolog og leder af pollentællingerne ved Astma-Allergi Danmark.

Den megen pollen kan både tilskrives det mildere vejr, men kan også skyldes vindretning fra syd, der kan bringe pollen fra Polen og Tyskland til Danmark.

Disse to lande oplever dog også rekordvarme i disse dage.

- Det er ikke kun i Danmark, at vi oplever noget af det varmeste februarvejr, der er registreret siden de meteorologiske målinger startede i slutningen af 1800-tallet, siger meteorolog ved TV 2 Vejret Sebastian Pelt og fortsætter:

- En helt usædvanlig varm luft for årstiden er siden weekenden strømmet op over store dele af Europa fra Nordafrika og har sendt temperaturerne på rekordkurs mange steder i Europa.

Den hidtidige rekord for ellepollen var på 738, så der er ikke tale om en marginal ny rekord.

Sidste år var pollensæsonen mild. Her nåede pollentallet for el med 35 kun op på en brøkdel af i år.

Ifølge Astma-Allergi Danmark følges en mild sæson ofte af en hård.

- Det vil ikke være overraskende, hvis der kommer mere knald på pollensæsonen i år, fordi sæsonen sidste år generelt var mild, udtaler Mathilde Kloster.