Vejr

Sky med støv fra Sahara passerer Danmark i dag - kan give imponerende solnedgang

Spektakulært vejrfænomen er et resultat af en sandstorm, som har rejst flere tusinde kilometer mod nord.

Det er ikke kun forårsvarme, der fra syd strømmer frem mod os. En stor sky af støv fra Sahara vil i løbet af mandagen passere ind over Danmark.

Støvskyen kan give sløret solskin flere steder - men det er først mandag aften, at det bliver muligt at se den største effekt af støvet fra Sahara.

Der er over hele landet udsigt til en meget flot solnedgang.

Gav flot solopgang

Både da solen gik ned søndag aften og ved solopgangen mandag morgen fik man en forsmag på, hvad der kan være i vente.

Mindre mængder støv fra Sahara er det seneste døgn blæst ind over Danmark, og det gav mandag morgen en flot rød solopgang i store dele af landet, og den rødlige farve fortsatte indtil en times tid efter solopgangen.

Støvsky fra Sahara bevæger sig ind over Danmark

Det er store sandstorme, der den seneste uge har raset over Sahara, som har hvirvlet store mængder sand og støv til vejrs.

I forbindelse med den varme luft, der blæser direkte fra Nordafrika og frem mod Nordvesteuropa, har støvet i løbet af weekeenden bevæget sig op over Spanien og Frankrig - og herfra videre mod nord.

Mandag formiddag ligger området med den største koncentration af støv over Nordsøen, hvorfra støvskyen i løbet af mandagen og natten til tirsdag bevæger sig ind over Danmark.

Solen bliver rød

Kombinationen af støvet fra Sahara, og at solen nærmer sig horisonten ved solnedgang, vil give en usædvanligt flot solnedgang.

Det mikroskopiske støv fra Sahara optager en del af sollyset. Det er primært de kortbølgede af lysets stråler, så kun de langbølgede rødlige farver i lysets spektrum når frem til Jorden.

Dermed kan man kun se disse farver, og det får solen til at fremstå rødlig.

Ved solnedgang skal solens stråler gennem en større del af atmosfæren, og effekten bliver således størst, når solen befinder sig tæt på horisonten.

At lyset optages i støvpartiklerne, betyder også, at en mindre del af lyset når frem til Jorden, og sollyset vil således selv midt på dagen kunne fremstå som værende dæmpet.

Nogle steder kan højtliggende slørskyer genere ved solnedgangstid - men mange steder i landet vil det være relativt klart vejr. Så klart det nu kan være, når der er støv i luften.

Mandag aften går solen ned fra klokken 17.20 på Bornholm til klokken 17.50 i Vestjylland.

Giver også flot solopgang tirsdag

Da støvskyen bevæger sig hen over Danmark natten til tirsdag og ventes at ligge over Østersøen tirsdag morgen, vil der være mulighed for at kunne se en ekstra rød solopgang.

Der er således flere chancer for at se nogle usædvanligt flotte solopgange og solnedgange i det kommende døgn.

Og måske er der mere støv fra Sahara på vej.

De største koncentrationer af støv i atmosfæren over Danmark vil være i det kommende døgn, men helt frem til torsdag vil der stadig transporteres mindre mængder Sahara-støv frem mod os fra sydvest.

Her er prognosen, der viser, hvorledes en sky af støv fra Sahara mandag blæser frem mod Danmark. Video: Anders Brandt