Vejr

Se syvdøgnsprognosen: Forårsvejret fortsætter

Vinteren afsluttes med lunt og stort set tørt vejr til hele landet.

For en uge siden var der snedække i hele landet. Tirsdag og onsdag betød store regnmængder, at der kom oversvømmelser mange steder i landet. Nu har vejret fuldstændig ændret sig, og nogle steder i landet kommer der ikke så meget som en dråbe regn den næste uges tid.

Prognose af nedbør i Danmark fra mandag 22. februar til mandag 1. marts.

Ovenstående prognose har under en millimeter nedbør til det meste af Danmark den næste uge. Kun ved Vestkysten ventes over en millimeter som følge af, at fronter lige kan strejfe Jylland. Prognosen har helt tørvejr til store dele af Sjælland, Lolland, Falster, Fyn og Østjylland.

Syvdøgnsskema fra 23. februar til 1. marts 2021.

I nedenstående grafik kan man se, at de største nedbørsmængder falder nord og vest for Danmark. Norges fjelde ventes at få over 50 millimeter nedbør, og det kan der også falde over dele af De Britiske Øer. Her er kontrasterne allerstørst, og prognosen har tørvejr til Sydengland.

Prognose af nedbør i Europa fra mandag 22. februar til mandag 1. marts.

Højtryk giver tørvejr til Centraleuropa og varme til Danmark

Årsagen til de store kontraster i nedbørsmængder er et geografisk stort og meget stabilt højtryk over Centraleuropa. Højtrykket forhindrer lavtryk med fronter i at løbe gennem Centraleuropa. Fronter og regn sendes i stedet nord om Danmark, og derfor bliver det regnfuldt i Norge og Nordsverige.

Vejrkort med fronter tirsdag 23. februar 2021.

Udover at sørge for tørvejr virker højtrykket også som en varmepumpe. Højtrykket sender sammen med lavtrykket over Atlanten varm luft fra Nordafrika til Danmark. Det er årsagen til usædvanlig varme over Danmark, og at Sahara-støv gør solnedgangen ekstra rød.