Vejr

Den nye uge kan blive rekordvarm

Det forårsagtige vejr fortsætter, og måske får vi den længste række af februardage med over 12 grader.

Efter to uger med hårdt vintervejr er vejret i denne uge gået fra frost og sne til usædvanlig lunt vintervejr. Det lune februarvejr vil kulminere de næste tre dage, hvor vi lokalt kan komme op på 15 grader - og måske også true varmerekorden på 15,8 grader.

Femdøgnsskemaet viser, at vi får en ny tør uge, hvor det vil være ualmindeligt varmt de første tre dage, og herefter bliver det kun en anelse køligere.

Mandag kan tåge drille forårsfornemmelsen

Mandag vil vi ligesom i weekenden have vind direkte fra syd. Det bliver derfor nogenlunde den samme temperaturfordeling, vi vil opleve igen. Sjælland, Fyn og især Jylland vil opleve temperaturer over 12 grader, men nær sydvendte kyster vil det være betydeligt køligere.

Der er dog også risiko for, at der lokalt dannes tåge eller lave skyer. Det kan betyde, at temperaturen under tågen holder sig nær beskedne 5 grader. Præcis hvor tågen vil placere sig, er svært at sige. Flere prognosemodeller forudser at tågen vil drille mest i Nordjylland.

Tirsdag med skyer i vest og sol i øst

Tirsdag ventes flere skyer end mandag. Det bliver generelt lidt lunere i de østlige egne, mens skyerne sørger for lidt lavere temperaturer i Vestjylland.

Trods de flere skyer vil det stort set holde tørt, og der vil formentlig ikke opstå problemer med tåge.

Onsdag kan vi nærme os varmerekorden for februar

Onsdag tiltager vinden og vil primært komme fra sydvest. Det betyder lavere temperaturer ved vestvendte kyster, mens man andre steder når op omkring 15 grader. Bedst chance for 15 grader er der i Sydøstjylland. Som det fremgår af nedenstående prognosekort, vil man også kunne få temperaturer op mellem 13 og 15 grader flere andre steder.

Varmerekorden på 15,8 grader er fra 1990 og blev tangeret i 2019, så det er usædvanligt med denne varme. Lige så usædvanligt er det, at varmeperioden er så lang. Den usædvanlige varme begyndte lørdag. Hvis vi, som det tyder på, får fem dage i træk med over 12 grader, er det første gang siden 1990.

Store atmosfæriske bølger henter varm luft fra syd og sender kold luft ned fra nord

En af årsagerne til de store temperaturspring kan ses på ovenstående grafik.

Grafikken viser temperaturen i 5 kilometers højde, og af grafikkens farver kan man tydeligt fornemme nogle få store bølger. Formen og farverne illustrerer det aktuelle vejrmønster på den nordlige halvkugle.

I nogle områder trækkes der kold luft fra nord langt mod syd. Det kan blandt andet ses over Østeuropa og ned til Saudi-Arabien. I andre områder hentes der meget varm luft langt fra syd. Nordeuropa får i øjeblikket luft hentet fra Nordafrika.

Normalt er der flere bølger, men slet ikke så dybe som nu. De dybe og færre bølger har enorm betydning for temperaturændringerne. Fordi der er færre bølger, så skifter vejret ikke lige så ofte, men fordi bølgerne er store, så er temperaturskiftet også mere voldsomme, når vejret skifter.

Derfor oplever vi i øjeblikket meget store temperaturudsving - ikke bare i Danmark, men i store dele af den nordlige halvkugle.

Sidst i denne uge vil det fortsat være varmere end normalt, men den usædvanlige varme er overstået.

Det tørre og lune vejr afløser en længere periode med vintervejr.

Fra den 28. januar til i torsdags 16.februar oplevede Danmark middeltemperatur under frysepunktet hver dag.