Vejr

Forårsagtig varme i weekenden - se om du får 13 eller fem grader

Ikke alle får det lige varmt, når forårsvarme fra Sydeuropa i weekenden når frem til Danmark.

Efter nogle uger med sne og koldt vintervejr over Danmark slås der nu en vejrmæssig kolbøtte, når varm forårsluft i weekenden strømmer op over Danmark fra syd.

Blot lidt over en uge efter temperaturen sidste fredag nåede ned på -20,7 grader, er der i weekenden udsigt til, at man nogle steder i landet kan se termometeret vise op til 13 grader.

Torsdag fik man en lille forsmag på det forårsagtige vejr, da temperaturen i Sønderjylland nåede 10,1 grader, der blev vinterens foreløbigt højeste temperatur.

Det ændres der på i weekenden, hvor et lavtryk over Atlanterhavet sender varm luft fra Nordafrika og det vestlige middelhav op over hele den centrale og vestlige del af Europa.

Helt op til det sydvestlige Tyskland kan temperaturen nå 20 graders varme.

Ikke alle får forårsvarmen at mærke

Selv om det er lun luft, der kommer op over Danmark i weekenden, er der nogle, som vil blive snydt for den.

Vinden kommer fra syd, og især ved sydvendte kyster vil temperaturen ikke nå meget over 5 grader.

Blot nogle kilometer inde i landet, vil man de fleste steder kunne se termometeret vise over 10 grader.

Lunt med gode chancer for sol

Natten til lørdag vil en varmfront med skyer og lidt regn i Nordvestjylland passere landet, og i løbet af dagen klarer det op i det meste af landet med gode chancer for perioder med sol.

I den nordvestlige del af Jylland bliver det dog antageligt mest skyet.

Temperaturen stiger i løbet af dagen til mellem otte og 12 grader.

Varmest bliver det i Sønderjylland, men i store dele af Jylland, på dele af Fyn og Sjælland vil termometeret vise tocifrede varmegrader.

Betydeligt køligere bliver det langs kysterne. Her vil det kolde vand i de danske farvande holde temperaturen nede på blot fem grader.

Forårsagtigt søndagsvejr

Søndag bliver det lidt varmere, og temperaturerne vil de fleste steder nå op mellem ti og 13 grader.

Igen bliver det varmest i Sønderjylland, men i store dele af landet vil man på en overvejende solrig søndag kunne nyde temperaturer over ti grader.

Igen bliver det betydeligt køligere ved kysterne, hvor man ikke skal sætte næsen op efter mere end fem til syv graders varme.

Varmere end normalt i februar

Med temperaturer op til 13 grader er det betydeligt varmere, end hvad vi normalt kan forvente i februar.

Ifølge den 30-årige klimanormal for 1991 til 2020 er den normalt højeste temperatur i løbet af februar måned 10,6 grader.

Det er en temperatur, der de seneste 30 år er steget med halvanden grad. Den gamle klimanormal for 1961 til 1990 havde en normalt højeste februar-temperatur på 9,1 grader.

Varmerekorden for februar er 15,8 grader, som blev målt i både 1990 og i 2019.