Vejr

Danmark ramt af uheldig vejrkombination - giver store problemer i dele af landet

Kombinationen af tøvejr, masser af regn og frossen jord giver anledning til oversvømmelser flere steder i Danmark.

Efter godt to uger med regulært vintervejr over Danmark, er der onsdag tøvejr i næsten hele landet, med undtagelse af det nordlige Jylland.

Radar - nedbør i Danmark lige nu

Se radar for nedbør i hele Danmark i form af regn, sne eller slud. Vores online-vejrkort viser, hvordan nedbøren har bevæget sig de seneste tre timer. Få en prognose for, hvor vejret er på vej hen. 

Se vores nedbørsradar her

Sammen med indsættelse af tøvejret er der siden tirsdag morgen klokken 7 faldet over 20 millimeter regn flere steder i Danmark. Det svarer til mere end 40 procent af den nedbør, der normalt falder i løbet af en hel februar måned.

Nedbørmængderne er i sig selv store for årstiden, men kombineret med smeltende sne, der - indtil tirsdag - mange steder har ligget i et lag på fem til ti centimeter, så er den samlede 'vandmængde' sammenlignelig med 25-30 millimeter vand.

Det er vådt mange steder - med masser af vandpytter som følge af tøvejr og regn.

Situationen bliver ydermere gjort værre, da jorden mange steder fortsat er frossen, og dermed reduceres evnen til at opsuge vand betragteligt.

Derfor oplever man mange steder, at regn og smeltevand lægger sig i store søer på marker, græsplæner og veje, hvor vandet ikke kan synke ned. Det har flere steder i landet skabt oversvømmelser og trafikale udfordringer, hvor vand har samlet sig på vejbaner.

Kan fortsætte et par dage endnu

Oplevelsen af, at Danmark er blevet forvandlet fra vinterland til vandland på blot få dage, bliver ikke mindre de to kommende dage.

Allerede i løbet af onsdagen vil et nyt regnvejr brede sig ind over Danmark, og det vil give anledning til endnu mere vand på jorden. Derudover vil tøvejret også slå igennem i Nordjylland i løbet af det næste døgn, hvor der siden tirsdag er faldet op til 15-20 centimeter sne.

Oversvømmelser i Fælledparken 17. februar 2021.

Når al denne sne begynder at smelte, vil man også her opleve problemer med oversvømmelser og risiko for vandskader.

Først når jorden begynder at tø for alvor, kan en del af vandet langsomt sive ned. Desuden er luften over Danmark næsten mættet med fugt, hvilket gør, at der i disse dage sker en meget lille fordampning fra de våde jorder.

I løbet af weekenden kan vi dog flere steder i landet se frem til sol og forårsagtige temperaturer, der kan nå 12-13 graders varme.