Vejr

Så har du fået to timers mere sol – og mere lys

Dagen er nu ni timer lang, fra solen står op til den går ned igen.

Selvom vi nu har fået noget af det vejr, vi sukkede efter i december, er der en afgørende forskel. Lyset.

Vi har nu omkring to timers mere dagslys end i sidste del af december. Samtidig står solen også højere på himlen, så lyset er kraftigere i løbet af dagen.

Dagens længde afhænger af, hvor langt vi er mod nord og syd, men i Odense, hvor TV 2 Vejret har sit studie på Kvægtorvet, er dagslængden i dag præcis to timer længere end på årets korteste dag, 21. december.

I Odense var den korteste dag præcis 7 timer lang og varede, fra solen stod op klokken 8.46 til den gik ned igen klokken 15.46. Med andre ord en kort og mørk dag præcis som vintersolhverv skal være.

Det var nemlig heller ikke meget lys, der nåede ned til os. Solen stod kun 11 grader op på himlen, da den stod allerhøjest.

En niendedel op

Her skal man forestille sig, at 90 grader er, hvis man peger lige op over hovedet på sig selv, og nul grader er, hvis man peger på selve horisonten. Dermed vil de fleste kunne se, at 11 grader er temmelig lavt på himlen.

Jo skarpere en vinkel, solstrålerne kommer ind fra, desto større område bliver de fordelt over. Det gælder både i forhold til, hvor lyst det bliver, og hvor meget varme vi får ud af strålerne.

Solen står nu 19 grader over horisonten, når den står højest over Odense klokken 12.32.

Bred tidszone

Selvom solen i princippet burde stå præcis i syd klokken 12 dansk vintertid, kan dette naturligvis ikke lade sig gøre overalt i vores tidszone, der strækker sig fra et stykke ind i Østeuropa og helt ud til Portugal mod vest.

Vintertid er såkaldt normaltid, hvor solen står i syd ved middagstid, mens sommertiden er forskudt, så vi får lange sommeraftner og ikke ”spilder” de lyse timer ved, at solen står op midt om natten allerede inden klokken fire.

Det med dagslængden kender vi fra de polare egne, hvor der er midnatssol om sommeren, og solen ikke står op overhovedet i vintermånederne. Ved ækvator er det lige omvendt. Her er der kun en meget lille forskel på længden af en sommer og en vinterdag.

Sommeraftnerne er længst i Skagen

På samme måde er sommerdagene længere og vinterdagene kortere i Danmarks nordligst beliggende by Skagen, end de er i den sydligste danske by, Gedser.

I Skagen er dagen stadig kun 8 timer og 42 minutter lang, men den er tiltaget med hele 16 minutter mere end i Odense. I Gedser på Falsters sydspids er dagen nu 9 timer og 6 minutter lang, men er til gengæld kun tiltaget med 1 time og 55 minutter.

Dagslængderne krydser hinanden, så de nordlige dage bliver længere end de sydlige ved jævndøgn 20. marts.