Vejr

Frosten skaber smukke sæbebobler af is

Kulden har sendt danskerne ud at puste frosne sæbebobler

Sæbebobler er flygtige af natur. Man puster, de flyver væk og brister efter et liv udmålt i sekunder.

Men ikke når det er tilstrækkeligt koldt.

I frostvejr kan man blæse boblerne ud og se dem blive omdannet til små kugler af is. Det er der flere danskere, der har brugt disse dages frostvejr til, og nogle af dem har sendt deres billeder ind til TV 2 Vejret.

- Jeg har ventet flere år på, at der skulle være koldt nok til at puste isbobler, fortæller Kirsten Jelling fra Haderslev.

Kirsten Jelling er børnehaveklasselærer og har sendt billederne til sine elever i håb om, at de også ville prøve det derhjemme.

Der var omkring ni til ti frostgrader, da hun lavede sine frosne sæbebobler, og de holdt i op til tre kvarter, før solens stråler gjorde de af med dem.

Amerikanske Popular Science har kigget på fysikken bag de frosne sæbebobler. En sæbeboble er nemlig ikke bare en simpel kugle. Faktisk består den af hele tre lag.

To lag sæbe med et tyndt lag af vandmolekyler imellem sig.

Vandet fryser ved en højere temperatur end sæbe, så det man ser, er vandet, der fryser mellem sæbelagene. Når vandet fryser, bevæger iskrystallerne sig rundt, hvilket nærmest får sæbeboblen til at ligne en julekugle.

Seervideo indsendt af Eva Kristensen. Video: TV 2 Danmark

Præcis hvor koldt, der skal være for at lykkes med frosne sæbebobler, afhænger af sæbeboblens bestanddele. Det skal under alle omstændigheder være koldt nok til at fryse vandet, inden boblen normalt ville briste, selvom luften var varmere.

I nat var det den hidtil koldeste nat i år med ned til minus 12,7 grader, så alle de indsendte bobler er lavet ved temperaturer højere end det.