Jordens is smelter med rekordfart

Ny undersøgelse er en øjenåbner, siger klimaprofessor.

Smeltevandet fosser ud af jordens isdepoter.

Isen smelter ifølge en ny undersøgelse 57 procent hurtigere nu, end den gjorde i 1990. Undersøgelsen blev offentliggjort denne uge i tidsskriftet The Cryosphere.

- Det var en overraskelse at se så stor forøgelse på bare 30 år, siger medforfatter af undersøgelsen, glaciolog ved Leeds University, Thomas Slater, til Reuters.

I alt er der afsmeltet omkring 28 billioner tons is siden midt 90’erne. Det er naturligvis et helt uoverskueligt tal, selv hvis det bliver oversat til pædagogiske eksempler som olympiske svømmebassiner eller lignende, men det er vand nok til at få de enorme verdenshave til at stige med 3,5 centimeter.

Undersøgelsen kigger på stort set al is i kryosfæren, hvilket populært sagt er al frossen vand på jorden. Det er primært de store iskapper, havis og gletsjerne. Og det gør den særlig interessant, lyder det fra den danske klimaprofessor og medforfatter til FN’s klimarapporter, Sebastian Mernild.

- Det er noget af en øjenåbner, at de tre store iselementer nu smelter 57 procent hurtigere end i 1990’erne, siger han.

Det tyder ifølge Sebastian Mernild på, at forandringerne kommer hurtigere end selv de mere pessimistiske forudsigelser fra klimaforskningen.

- Måske kan det nogle gange virke som om, at det, vi melder ud, er ekstremt, men ti år senere kan det vise sig at gå hurtigere, end vi i værste fald kunne have forestillet os, siger han.

Undersøgelsen viser, at gletsjerne har tegnet sig for 22 procent af det samlede smeltevand, selvom de kun udgør en procent af al is på landjorden. Dette skyldes, at de små elementer reagerer hurtigere end de store på en forandring i klimasystemet.

- Det er voldsomt, at bare en procent af den samlede ismasse udgør mere end en femtedel af det samlede istab, siger Sebastian Mernild.

Han forklarer, at man normalt kigger på de store iskapper, isen på Grønland og Sydpolen, når man taler om vandstandstigning. Disse kræver en længere påvirkning, før de reagerer, men kan også udløse langt større vandstandsstigninger, når de smelter.

Ud fra satellitdata har forskerne i en undersøgelse fundet ud af, at der er forsvundet 0,8 billioner tons is i gennemsnit hvert år siden midten af 1990’erne, men at det tal i de senere år er steget til 1,2 billioner.

Temperaturen er globalt steget omkring 1,1 grader siden industrialiseringen. Siden da har 98 procent af klodens areal været udsat for en eller anden form for opvarmning.

Stigningen i de arktiske områder har imidlertid været mere end to til tre gange så stor som det globale gennemsnit over de seneste mange årtier. Det skubber yderligere på afsmeltningen fra de store iskapper.

- Vi er forbi den tid, hvor vi kan tale om lokale fænomener. Kryosfæren smelter, og ikke kun i Arktis, men også andre steder. Det er en global tendens, og det er på vej ind mod de helt store elementer, siger Sebastian Mernild.