Varmt havvand undergraver Grønlands gletsjere

NASA har undersøgt havdybdens indvirkning på Grønlands gletsjere – Dybt vand får isbjergene til at brække hurtigere af.

Når en gletsjer glider ud i havet, knækker store stykker af og flyder væk som isbjerge. Det fænomen har forskere fra NASA holdt øje med de seneste tyve år, og de konkluderer, at de nuværende klimamodeller risikerer at undervurdere nedbrydningen af visse gletsjere kraftigt. Det skriver NASA på sin hjemmeside.

Forskerne har overvåget 226 gletsjere siden 1992.

I det tidsrum har 74 gletsjere, der løber ud i dybe fjorde, tegnet sig for næsten halvdelen af det totale istab fra Grønland, mens 51, der løber ud i lave fjorde, har bidraget med 15 procent.

Gletsjerne lægger sig oven på havvandet, samtidig med at det ferske smeltevand lægger sig som et koldt lag oven på det varme havvand. Det varme havvand går ind under gletsjeren og får isbjergene til at knække af. I dyb fjord kommer gletsjeren i kontakt med forholdsvis mere af det varme vand fra havet.

Når isbjergene er brækket af, flyder de til havs og vil med tiden smelte ud i havet.

- Vi har i mere end et årti vidst, at det varmere hav spiller en væsentlig rolle for udviklingen af Grønlands gletsjere. Men det er første gang, at vi har været i stand til at sætte tal på den undergravende effekt og dens afgørende indvirkning på gletsjernes tilbagetrækning over de seneste tyve år, siger vicechefforsker Eric Rignot fra NASA's Ocean Melting Greenland-projekt.

NASA har vist processen i en video, du kan se her.

Et godt eksempel er gletsjeren Sverdrup. Den er en gennemsnitlig gletsjer med udløb i en dyb fjord. Billedet herunder viser, hvordan gletsjeren har trukket sig tilbage siden 2000.

Gletsjeren havde nogenlunde samme udbredelse i midten af 1980'erne, hvilket får forskerne til at konkludere, at perioden har været stabil, da havets temperatur var forholdsvis kølig.

Mellem 1998 og 2007 steg temperaturen i havet relativt hurtigt næsten to grader, hvilket fik gletsjerne til at blive tyndere, bevæge sig hurtigere og trække sig længere tilbage.

- Sverdrups tilbagetrækning og istab blev udløst af varmt vand. Det er en af mange dybe gletsjere, som nu er i en ustabil situation, og som formentlig vil trække sig tilbage i mange år endnu, uanset hvad havet gør, siger Michael Wood, der er forsker ved NASA.

Mere præcis viden

Gletsjerne er blevet overvåget fra skib og fra luften, og forskerholdet har under ledelse af Michael Wood kigget på havdybdens betydning for isbjergenes afbrækning.

Forskningen skal bidrage til at forbedre klimamodellerne og gøre det muligt at lave mere præcise fremskrivninger af vores klima og konsekvenserne af den globale opvarmning.

Isen på Grønland har i sig selv potentiale til at få verdenshavene til at stige med mere end syv meter.

Der er dog almen enighed blandt forskere om, at det mulige scenarie først ligger langt ude i fremtiden.