Vejr

Derfor er dagslys ekstra vigtigt lige nu

Det er afgørende for krop og sind at komme ud hver dag. Særligt om morgenen er det gavnligt, siger professor i fotonik på DTU.

Det er koldt, det er mørkt, og der er coronapandemi. Der er mange gode grunde til ikke at bevæge sig udendørs i øjeblikket, men ikke desto mindre er det af stor betydning for vores krop at blive eksponeret for dagslys.

TV 2 VEJRET har talt med professor i fotonik ved DTU Paul Michael Petersen om dagslysets betydning for vores krop. Han pointerer, at den nuværende situation gør, at vi skal tage dagslysets betydning for vores krop og humør ekstra alvorligt:

- Mange mennesker får i øjeblikket ikke deres daglige cykeltur til arbejde eller skole. Vi sidder derhjemme og kigger på en skærm og når måske ikke ud, før solen er gået ned. Det gør, at vi mister vores detaljerede tidsfornemmelse, fortæller Paul Michael Petersen.

Dagslyset styrer vores døgnrytme

Dagslys har ikke kun den funktion, at den hjælper os med at kunne se. Det har også den funktion, at det aktiverer en række hormoner i vores krop. Et af disse hormoner er melatonin, som udover at hjælpe med at få os til at sove også er en vigtig komponent i vores immunsystem.

Det er altså et hormon, som er gavnligt ikke blot i relation til sygdomsbekæmpelse, men i høj grad også til at styre vores døgnrytme – altså så vi kan falde i søvn om aftenen og være friske i løbet af dagen.

Melatonin styres imidlertid nemmest af dagslyset:

- Selvom det lys, som kommer ud af vores lamper, ser pænt og hyggeligt ud, er det slet ikke sammenligneligt med dagslyset, som har en helt anden lysstyrke og farve i sig, fortæller Paul Michael Petersen.

30 minutter er nok – og gerne om morgenen

Det kan måske være svært at presse udendørs aktivitet ind på arbejdsdage, der for mange falder, netop på det tidspunkt, hvor det er lyst udenfor. Men her kan der måske være lidt godt nyt at hente, for det er især om morgenen, at kroppen har allermest gavn af at blive eksponeret for dagslys. Paul Michael Petersen uddyber:

- En gåtur, løbetur eller cykeltur på cirka 30 minutter, så snart solen er stået op, er nok til at starte vores døgnrytme og sørge for den rette balance i hormonerne, fortæller professoren.

Blå himmel gør os begejstrede

Det er altså bedst at komme ud først på dagen for at suge dagslys til sig. Når vi så kigger op på himlen, har farven også en betydning for vores velbefindende. Er himlen blå, bliver vi nemlig ekstra begejstrede:

- Hjerneaktiviteten er simpelthen større og længere, når vi ser på blå farver, end vi når vi eksempelvis ser på grå eller grønne farver. Blå er en farve, som specielt om morgenen påvirker vores hjerne meget positivt, forklarer Paul Michael Petersen.

Det rette lys forkorter indlæggelsestiden

At dagslyset har en afgørende indflydelse på vores krop og sind er også blevet taget alvorligt i sundhedsvæsenet. På Psykiatrisk Afdeling på Rigshospitalet har man således kørt et forsøg, hvor man observerede sammenhængen mellem mængden af lys på stuen og indlæggelsestiden for patienten.

Her fandt man ud af, at der dels var 20 gange mere lys på sydvendte stuer i forhold til de nordvendte – og dels at de patienter, som lå på stuer, som var netop sydvendt, havde en indlæggelsestid, som var betydeligt kortere end patienter på nordvendte stuer.

Klaus Martiny, overlæge på Psykiatrisk Center København og professor ved Københavns Universitet, har sidenhen arbejdet videre med betydningen af lys på stuerne:

- Vi er knap halvvejs i et forsøg med at have dynamisk lys på stuerne. Det er lys, som vi kan regulere og få til at ligne sollys. Patienterne er glade for det indtil videre, fortæller han.