Vejr

Tusindvis evakueret efter oversvømmelser i England

Stormen Christoph har i nat ramt De Britiske Øer med store mængder regn og sne.

2000 huse omkring Manchester og i det nordlige Wales er berørt af oversvømmelser efter kraftige regnskyl, der har fået flere engelske floder til at gå over sine breder.

Beboerne i de berørte områder blev natten til torsdag evakueret. Det skriver BBC.

Oversvømmelserne kommer efter flere døgns kraftige regnskyl, som torsdag aften og natten til fredag kulminerede, da stormen Christoph bevægede sig op gennem Nordsøen, og på De Britiske Øer gav store mængder regn og flere steder også sne.

Indbyggere evakueres i Northwich 21. januar 2021.

Floder gik over deres breder

Torsdag morgen udsendte de britiske myndigheder varsel om risiko for oversvømmelse for mere end 200 steder langs flere floder.

Værst var situationen i den sydlige del af Manchester, hvor vandstanden i Mersey-floden var få centimeter fra at løbe over digerne i bydelen Didsbury, hvor 2000 husstande natten til torsdag blev evakueret.

Oversvømmede områder ved Mersey-floden nær Didsbury syd for Manchester 21. januar 2021.

I det nordlige Wales gik floden Dee over sine breder og her blev 30 husstande langs den oversvømmede flod evakueret.

Oversvømmelserne betød også, at brandvæsen og øvrigt beredskab i løbet af natten til torsdag og torsdag morgen har forsøgt at beskytte en fabrik i Wales, der producerer vacciner mod covid-19 for AstraZeneca.

Rekordhøj vandstand

Vandstanden i Mersey-floden nåede rekordhøj vandstand natten til torsdag.

Oversvømmet fodboldbane i Manchester 21. januar 2021.

Ved Northenden i det sydlige Manchester nåede vandstanden i floden 3,27 meter over det normale.

Den tidligere rekord lyder på 3,00 meter, og allerede ved en vandstand på 1,80 meter er der ifølge de engelske myndigheder risiko for oversvømmelser.

Over 100 millimeter regn

De største mængder regn er faldet i et område fra den centrale del af England og mod vest til det nordlige Wales, hvor man i de seneste tre døgn har fået over 100 millimeter regn.

Capel Curig i det nordvestlige Wales har fået mest. Her er der siden mandag morgen faldet 192 millimeter regn.

Vintervejr i Northumberland i det nordlige England 21. januar 2021.

Også blæst og sne

Ud over store mængder regn gav stormen Christoph også blæsende vejr med vindstød af stormstyrke i den østlige del af England og vindstød af orkanstyrke i Skotland.

I løbet af natten gik regnen desuden over i sne i den nordlige del af England og i Skotland, hvor der stedvis er faldet over 30 centimeter sne.