Vejr

Torsdag har vi fået én times ekstra dagslys

Selvom januar indimellem er grå og våd, er Solen længere og længere på himlen. Særligt om eftermiddagen kan det mærkes.

Én måned, én time. Det er rundt regnet matematikken bag forøgelsen i dagslængden, hvis vi ser på tidsspændet fra vintersolhverv 21. december 2020 til torsdag 21. januar 2021.

Bor man i Århus, er dagslængden torsdag præcis øget med én time, mens det er lidt mere i Skagen og et par minutter mindre i Gedser. Tidsforskellen mellem nord og syd hænger sammen med afstanden til Nordpolen.

Fælles for hele Danmark er dog, at det tidspunkt på dagen, hvor vi høster gevinsten af den øgede dagslængde, er om eftermiddagen. Det ses tydeligt, hvis man nærstuderer solopgangs- og solnedgangstidspunktet.

Et eksempel følger her:

Ved vintersolhverv 21. december stod Solen op i Århus klokken 8.50 og gik ned igen klokken 15.45, mens det én måned senere - altså 21. januar - forholder sig således: Solopgang klokken 8.33 og solnedgang klokken 16.29. Tidspunktet svinger med sekunder. Der er altså kun kommet 17 minutters ekstra dagslys om morgenen, hvorimod der er en forøgelse af lyset på 43-44 minutter om eftermiddagen.

Jordens bane om Solen har betydning

Årsagen til dette skyldes, at Jordens bane rundt om Solen er ellipseformet og ikke perfekt cirkulær. Det betyder, at længden på ét døgn varierer henover et år, og dermed varierer det også, hvornår Solen når sin højeste placering på himlen.

Det faktum har også betydning for tidspunktet for solopgang og solnedgang. Det forholder sig derfor sådan, at væksten i dagslængden frem til starten af februar først og fremmest sker om eftermiddagen, mens det fra midten af februar og frem til tæt på sommersolhverv derimod er om morgenen, at vi oplever den største forøgelse af dagslys.

Ikke længe til næste skarpe hjørne

I øjeblikket vokser dagslængden med omtrent tre-fire minutter hver dag, og fra Solen står op, til den går ned, går der torsdag lige omkring otte timer.

Næste gang, at forøgelsen af dagslængden runder et skarpt hjørne, er i øvrigt allerede 5. februar, hvor vi rundt regnet har fået to ekstra timers dagslys.