Vejr

Stormlavtryk ender som atmosfærisk bombe over Nordsøen

TV 2 Vejret varsler vindstød af stærk storm for dele af den jyske vestkyst.

Lufttrykket falder kraftigt over Nordsøen hen over det kommende døgn. Faktisk så kraftigt, at der er tale om en såkaldt atmosfærisk bombe.

Det store lavtryk påvirker vejret hen over de britiske øer og Danmark og vil give regulær storm over Nordsøen.

TV 2 Vejret har varslet vindstød af stærk storm for den nordlige del af den jyske vestkyst samt vindstød af stormstyrke for den sydlige.

I Capel Curig vest for Liverpool i Storbritannien er der faldet hele 97 millimeter regn på det seneste døgn. Det er lige knap en syvendedel af et helt års nedbør i Danmark.

Regnen rammer også i her landet, selvom vi ikke komme i nærheden af de britiske tal, vil der være tale om tocifrede antal millimeter de fleste steder i Jylland.

Foreløbigt har det givet det over 25 millimeter flere steder.

Lavtrykket er reelt to lavtryk, der går sammen og skaber den atmosfæriske bombe hen over det kommende døgn.

Selvom atmosfærisk bombe lyder meget voldsomt – og også er det rent meteorologisk – er der normalt ikke tale om noget farligt.

- Det er et udtryk for, at der sker noget eksplosivt med vejret, forklarer meteorolog ved TV 2 Vejret Jens Ringgård Christiansen.

Syd for lavtrykket kan der komme vindstød af orkanstyrke.

Inden man fik digitale hjælpemidler, baserede meteorologer meget af vejrudsigten på trykændringer, og en atmosfærisk bombe er en meget kraftig trykændring. Så kraftig, at det normalt vil udløse en varsling.

Definitionen på en atmosfærisk bombe er, når trykket falder med 24 millibar inden for et døgn. I det aktuelle tilfælde vil trykket falde 30 millibar fra onsdag til torsdag eftermiddag.

Mod nord kan vi få vindstød af stærk storm, mens det bliver vindstød af stormstyrke mod syd.

- Det er sjældent, at vi ser, at et lavtryk udvikler sig så hurtigt her i vores område, siger Jens Ringgård Christiansen.

Den latinske betegnelse for en atmosfærisk bombe er bombogenesis, mens almindelige lavtryksdannelser kaldes cyklogenesis.