Vejr

Iskold nat i vente

Med snedække flere steder i Danmark og vind fra nordøst venter der os en kold nat, lokalt måske den koldeste denne vinter.

Efter en mild december er vintervejret for alvor slået igennem i januar.

En dyne af kulde er siden onsdag trukket ned over landet fra en nordøstlig retning. Onsdag aften og nat faldt der adskillige centimeter sne over blandt andet Nordvestsjælland, og netop snedækket samt det faktum, at der er delvist skyfrit flere steder i landet, gør, at vi den kommende nat og natten til lørdag kan forvente meget lave temperaturer.

Generelt vil termometret ligge omkring fem graders frost, men flere steder kan det blive lavere – og helt lokalt ned nær 10 graders frost.

Det er især i Nordsjælland, at muligheden for den laveste temperatur denne vinter kan indtræffe, for her ligger der sne, og der kan tilmed sive kulde ind fra Sydsverige. Den laveste målte temperatur indtil videre denne vinter indtraf 25. december ud på aftenen, hvor der blev målt minus 8,2 grader.

Sneen gør forskellen

Det er naturligvis den kolde luft fra nord, som sørger for den kulde, vi oplever henover Danmark lige nu. Men for at temperaturen skal blive så lav som forventet de kommende nætter, skal der endnu en ingrediens til, nemlig sne.

Når der ligger sne på jorden isolerer snedækket, hvilket betyder, at varmen fra jorden ikke kan slippe ud og påvirke de nederste luftlag. Dermed sker udstrålingen af varme fra sneoverfladen, og da der ikke er megen varme i sne, bliver luften hurtigt meget kold i nattens løb.

Samtidig er der ingen omrøring fra vind, så luften bliver bare koldere og koldere i løbet af natten. Og netop længden af natten og tiden luften kan afkøles i er afgørende for, hvornår vi opnår den laveste temperatur. Den laveste temperatur indtræffer i øvrigt som regel omkring solopgang.

Og hvor i landet skal man så skrue ekstra op for radiatoren henover natten? Peter Tanev har et bud:

- Det skulle nok være området omkring Allerød, Birkerød og Hillerød. Erfaringsmæssigt ved vi, at det er et koldt område, så her er der god sandsynlighed for, at det bliver det koldeste sted i landet i nat, afslutter meteorolog på TV 2 VEJRET Peter Tanev.