Vejr

Vinden vil få det til at føles som ti graders frost

Hvis du skal ud, skal du klæde dig varmere på, end vejret lægger op til.

Det bliver bidende koldt på udsatte steder onsdag eftermiddag og aften.

Vinden er taget til, og det vil nogle steder føles som ti graders frost, selvom termometrene kommer til at stå på nul eller lige over.

Det er den såkaldte chill factor, der er i spil. Altså når vinden blæser din krops varme væk, så det føles koldere, end det er.

- Det er den laveste chill factor i Danmark i næsten tre år. Sidst, vi havde en tilsvarende lav chill factor, var i 2018, fortæller meteorolog ved TV 2 Vejret Sebastian Pelt.

I 2018 kom der flere kuldeudbrud i løbet af februar, hvor der var endnu lavere chill factor, og ”the beast from the east” slog et sidste slag med halen så sent som 17. marts.

Siden har den følte temperatur ikke på noget tidspunkt været så lav i Danmark som i dag.

”The beast from the east” henviser til det enorme kuldeområde, der ligger hen over Sibirien om vinteren, og som nogle gange også forskubber sig helt ud over os.

Sebastian Pelt understreger, at man naturligvis skal være udsat for vinden for at mærke dens chill factor. Hvis man er i læ, kan man trygt stole på termometret.

Onsdagen har allerede budt på vindstød af stormstyrke, og vinden vil tage til hen på eftermiddagen og ud på aftenen.

I første omgang vil den tiltagende vind og dermed stigende chill factor kunne mærkes i Odsherred, Nordfyn og kysterne ud til Kattegat.

Her vil middelvinden nå hård kuling, og der vil komme vindstød af stormstyrke.

Senere på aftenen kommer turen til Stevns og Køge Bugt.

- Hvis man stiller sig ud til kysten her i aften, vil det føles bidende koldt, selvom temperaturen formentlig vil være lige over frysepunktet. Længere inde i landet vil effekten være mindre, men det vil stadig føles koldere, end det er, hvis du rammes af vinden, lyder det fra Sebastian Pelt.

Begrebet chill factor bruges kun ved ti grader eller koldere, selvom fænomenet også spiller ind ved højere temperaturer.

For at vi skal føle os varme, skal vi have et lag luft af en vis temperatur omkring os. Luften varmer du til dels selv op. Chill factor sætter ind, når vinden hele tiden fjerner det lidt varmere luft lag omkring dig og erstatter det med ny kold luft.

Chill factor er i øvrigt ikke et helt retvisende. I realiteten bliver det ikke en grad koldere, fordi det blæser. Det føles bare sådan.

Blæsten påvirker alene følelsen, når den isolerende luft hele tiden bliver blæst væk fra huden. Et termometer påvirkes ikke, ligesom vinden heller ikke får vand til at fryse ved plusgrader.