Vejr

Barsk dag forude – her kan der falde 10 cm sne og komme vindstød af stormstyrke

Der kan falde op til ti centimeter sne, hvor der kommer mest.

Det er om at klæde sig ordentligt på, inden man begiver sig ud ad døren onsdag morgen. Et lavtryk, der er under udvikling, bevæger sig ned gennem Danmark fra nord, og i den forbindelse vil der kunne falde sne, mens det også blæser op.

Radar - følg vejret her

På TV 2 Vejrets radar kan du følge den aktuelle nedbør i Danmark. Radaren viser de seneste tre timers nedbør og giver overblik over vejrets vej hen over landet samt en prognose for, hvordan vejret vil bevæge sig mere end en time frem 

Se hvor langt regnen er nået hen over dig

Allerede natten til onsdag er der målt vindstød tæt på stormstyrke ved både Blåvandshuk og Hanstholm fra nordvest, og natten igennem er regn- og sludbyger drevet ind over den sydvestlige del af Jylland fra Nordsøen.

Vejrkort onsdag klokken 10. Nedbøren falder som både regn-, slud- og tøsne.

De højeste vindstød ved de to stationer nåede 24,4 meter per sekund. Storm begynder ved 24,5 meter per sekund.

Onsdag morgen falder der nedbør flere steder over den centrale og vestlige del af landet, og med temperaturer på mellem én og fire graders varme falder nedbøren både som regn-, slud- og tøsne.

Klokken 14 er en større del af nedbøren gået over i slud og sne, men på Bornholm falder nedbøren mest som regn.

Der kommer mere sne og det blæser op

Lavtrykket, der giver os vintervejret onsdag, har en spiralformet struktur, der gør, at nedbøren rammer dele af Danmark af to omgange.

I eftermiddagens løb trækker ’anden’ del af nedbørområdet nedover den centrale del af landet fra nord og nordøst, og i samme forbindelse blæser det kraftigt op fra nordøst.

Klokken 18 falder nedbøren fortsat som sne over Sjælland og dele af Fyn og Lolland-Falster.

Da temperaturen derudover også falder, vil en stor del af nedbøren onsdag eftermiddag falde som sne. Nedbøren har tendens til at falde i bygeagtig form, hvilket gør, at der kan være relativt store lokale forskelle på de mængder sne, der måtte komme.

Nogle steder kan man således kun se enkelte fnug, mens man andre steder kan have fået over ti centimeter sne, inden onsdagen er omme.

Vindstød onsdag klokken 10. Der er fortsat vindstød af stormende kuling i Vadehavet, og efterhånden blæser det også op fra nordøst i Kattaget og Skagerrak.

Kombineret med nordøstenvinden, der tiltager og en overgang kan nå hård kulingstyrke med vindstød af storm i Kattegatområdet, vil det være en særdeles barsk omgang at færdes udendørs onsdag eftermiddag.

Kombinationen af vind og lave temperaturer får det ved udsatte steder til at føles som næsten ti minusgrader.

Klokken 14 har lavtrykket udviklet sig mere, og ifølge denne prognose vil vinden kulminere over det sydlige Kattegat og nordlige Storebælt, hvor middelvinden når hård kuling, og vindstødene når stormstyrke.

Generelt ser de største snemængder ud til at falde over Sjælland, men selv her vil der være lokale forskelle. Nogle steder vil en del af sneen også - i første omgang i hvert fald - falde som slud, der ikke lægger sig på jorden.

Onsdag aften har området med sne efterhånden forladt Danmark, men det vil fortsat blæse fra nordøst. Derudover falder temperaturen yderligere, så man mange steder får let frost onsdag aften. Falder der mere sne, vil den stedvis kunne fyge – dette gælder især, hvis man bor oppe i terrænet og væk fra kysten.

Det blæser fortsat kraftigt over en stor del af landet onsdag aften klokken 18. Men øst-vest-placeringen af lavtrykket (og dermed hvor de kraftigste vinde vil være) er fortsat usikker.

Høje køretøjer frarådes på Storebælt

Den kraftige vind fra nord og nordøst kommer næsten vinkelret ind på både Storebælts- og Øresundsbroen. Med vindstød, der som minimum kan nå stormstyrke, er det meget sandsynligt, at trafikken i perioder kan blive påvirket af den kraftige blæst.

Her til eftermiddag frarådes vindfølsomme køretøjer på Storebælt frem til midnat. Der er ikke restriktioner på Øresundsbroen.

Derudover kan vandstanden langs den nordfynske kyst, i Randers fjord og i dele af Storebælt nærme sig 100 centimeter over normal vandstand. Vandstanden forventes dog ikke at skabe nævneværdige problemer.

Samlede snemængder frem til onsdag klokken 18. Denne prognose viser 'råt', at der kun kommer et par centimeter. Bemærk dog det mørkeblå område i Sydsverige med over ti centimeter sne. Nogle modeller viser, at det område ender over Sjælland.

Torsdag vil både sne og blæst stilne af, men det kolde vejr forsætter de næste par dage.