Vejr

Vildt ser det ud - Vinteren er de lange skyggers tid

Den lave vintersol kan give nogle imponerende flotte skyggebilleder.

Når solen står lavest på himlen, kaster vi de længste skygger.

Det fænomen indfangede William Salby Jensen tirsdag på Amager Fælled, og han har sendt sit skyggebillede til TV 2 Vejret.

William Salby Jensen gik tur på Fælleden. Bag Naturskolen så han en betonkonstruktion, der kastede en usædvanlig lang skygge. Det inspirerede ham til at undersøge, hvor lang en skygge han selv kunne kaste, og resultatet forevigede han med sin telefon.

Selvom klokken var 12.35, og solen dermed stort set så højt på himlen, som den kommer på en januardag, anslår William Salby Jensen alligevel, at skyggen var mindst 20 og måske helt op til 40 meter lang bedømt ud fra afstanden ud til vandet.

Skyggen var altså ti til tyve gange længere end hans egne 1,85 meter i højden.

Billedet er taget, mens han står på en lille forhøjning, og dermed bliver skyggen ned ad bakken længere end, hvis han havde stået på helt flad grund.

Men der er tale om Amager Fælled, og dermed er der også en naturlig begrænsning på bakkernes højde. Bakken her er cirka fem meter høj.

Skyggens længde afhænger af solens vinkel på jorden, og derfor er skyggerne generelt længere, jo tættere vi er på vintersolhverv. På samme måde bliver skyggerne kortere jo tættere, vi kommer på sommersolhverv.

Samtidig bliver skyggerne længere, jo tættere vi er på solopgang og solnedgang.

Teoretisk set når solen et punkt på vej op og ned over horisonten, hvor vi kaster en uendelige lang skygge. Men middagsskygger er meget længere om vinteren end om sommeren.

Den uendelige skygge har sin modpol ved ækvator, hvor skyggen i princippet kan forsvinde ved middagstid, når solens stråler kommer præcis vinkelret ned på jorden.

Jordens hældning er afgørende

Jordens akse har en hældning på 23 grader i forhold til solen. I vinterhalvåret vender den nordlige del af aksen væk fra solen, mens den vender mod solen om sommeren.

Når solen er højest på himlen omkring 21. juni ved middagstid, står den cirka 57 grader over horisonten. Der varer dagen mere end 17 timer.

Ved vintersolhverv kommer solen kun 11 grader op over horisonten, og der er mindre end syv timers dagslys.