Vejr

Snevejret Helligtrekonger er det kraftigste i to år

Ikke siden januar 2019 har vi oplevet så kraftig snefald på dansk grund.

Den 6. januar er Helligtrekonger og markerer den officielle afslutning på julens 12 dage, men dagen i dag udmærkede sig også med det kraftigste snefald i næsten to år.

- Snevejret har givet anledning til de største snemængder målt på snedybde, siden et længerevarende snevejr ramte Nordjylland 26. til 28. januar 2019. Her faldt der i alt 21 centimeter sne, siger meteorolog ved TV 2 Vejret Sebastian Pelt.

I løbet af onsdagen er der mange steder faldet op til ti centimeter sne.

Faxe på Sjælland er dagens højdespringer med hele 15 centimeter sne.

Snevejret betød, at mange børn i dag kunne komme ud at kælke og bygge snemænd hen over store dele af Sjælland, dele af Fyn og flere steder i Jylland. For nogle måske for første gang.

Dette skal også ses i betragtning af, at vi netop har forladt det mest snefattige år målt i Danmark nogensinde.

Først på selve nytårsaftensdag tog vintervejret sig lidt sammen, og der faldt flere steder mellem fem og otte centimeter. Noget mindre sne og knap så udbredt som i dag.

Set over en længere årrække er dagens snevejr dog ikke så opsigtsvækkende. Det opsigtsvækkende ligger mest i, at det er så længe siden, at vi sidst har set noget tilsvarende.

- Isoleret set er dagens snevejr helt almindeligt. Det er det er bare lang tid siden, vi har oplevet sådan et vejr, siger Sebastian Pelt.

En del af forklaringen på de snefattige tider kan ligge i den globale opvarmning og klimaforandringerne, selv om man ikke kan sige, at en enkelt mild vinter hænger sammen med et ændret klima.

Vi har dog netop fået en ny klimanormal for de seneste 30 år, og den viser at januar er blevet 1,6 grader varmere end den sidste klimanormal, som vi fik fik for 30 år siden.

Klimanormalerne opgøres som gennemsnit hvert 30. år, så udviklingen i vejret kan ses over en længere periode.