Vejr

Usædvanligt nisseskæg fundet på havekrukke

Lange, fine tråde af is er vokset frem som nisseskæg i Nr. Nebel.

Normalt er nisseskæg et fænomen, der opstår på grene og træstykker ude i naturen, men ikke hos Connie Høj fra Nr. Nebel. Hun har fundet det på terrassen.

Fænomenet undrede hende så meget, at hun sendte et billede til TV 2 VEJRET for at få opklaret mysteriet.

Nisseskægget fra Nr. Nebel er vokset ud fra en bemalet lerkrukke og en underskål, og det er usædvanligt. Det er i hvert fald ikke noget meteorolog ved TV 2 VEJRET Lone Seir nogensinde har set før.

- Jeg er slet ikke i tvivl om, at det er nisseskæg. Jeg vidste bare ikke, at det kunne vokse på ler, siger hun.

Lene Seir har gennem årene ellers set mange billeder af nisseskæg. Nisseskæg er generelt et fænomen, der fascinerer folk, der falder over det.

Derfor er det også noget, der flere gange dukker op som seerbillede hos TV 2 VEJRET gennem vintersæsonen. Men hidtil altid på træ.

Normalt opstår nisseskæg kun på inficerede grene i skoven. Svampeinfektionen skaber de rette betingelser med kanaler, som isen kan gro ud ad.

Nisseskæg kræver nemlig normalt træ med en særlig svampeinfektion.

Skægget opstår, når fugten i en inficeret gren i forrådnelse presses ud gennem tynde kanaler i frostvejr, så der dannes de karakteristiske tynde istråde.

Leret må derfor have en tilsvarende struktur med kanaler, som isen kan skubbes ud ad.

Det stiller særlige krav til temperaturen og fugtigheden, før nisseskæg kan dannes. Det må hverken være for varmt eller koldt.

Isen skal dannes langsomt på overfladen, og fugten indeni må ikke nå at fryse til.

Når væsken udvider sig indefra under nedkøling mod frysepunktet, stiger trykket, og væsken søger mod huller i overfladen.

Er temperaturen på overfladen rigtig, vil væsken fryse i et tempo, der får en fin, tynd istråd til at vokse frem.