Vores jord

Den varme og våde december er den nye normal

Den 30-årige klimanormal er skiftet med udgangen af 2020.

Hvis du synes, at denne december har været alt for varm og våd, må du belave dig på en dårlig nyhed. Den såkaldte klimanormal er skiftet, og det er den slags december måneder, du kan forvente i fremtiden.

- Det er blevet markant varmere og en smule vådere, fortæller meteorolog ved TV 2 VEJRET Andreas Nyholm.

Dermed følger vejret den trend, som klimamodellerne har for Danmark i forbindelse med den globale opvarmning.

- Det er signifikant. Solskinstimerne er næsten uforandret, men temperaturen er steget markant, siger Andreas Nyholm.

Han understreger dog, at det ikke længere er sådan, at vi ikke kan få en kold, hvid december. Det er bare blevet mere usandsynligt.

For eksempel havde december 2010 en middeltemperatur på minus 3,9 grader.

- Det kan stadig blive koldt i december. Der skal bare noget ekstraordinært til, forklarer Andreas Nyholm.

I den anden ende ligger december 2015, hvor middeltemperaturen var hele 6,7 grader, så det er et spænd på over ti grader inden for bare fem år.

Der er et tilsvarende mønster for de andre vintermåneder. Mens der generelt er mere sol, slår solen ikke rigtig igennem i vintermånederne. Der forsvinder sollyset, fordi der er en øget tendens til regnvejr, der kommer ind fra vest.

- Vejret følger en klar trend, og vi forventer, at den kommer til at fortsætte. Når den næste klimanormal skal fastsættes, kan december godt komme over fire grader, siger Andreas Nyholm.

Det normale beregnes over 30 år

Klimanormalen er et gennemsnit af en lang række faktorer inden for klimatologien beregnet over 30 år. Dermed kan man fastslå, hvilke måneder der er varmest, vådest, mest solrige og så videre.

Her i 2020 er vi på vej ind i en ny 30-årscyklus for klimanormalerne. Det, vi hidtil har defineret som normalt vejr, har været beregnet fra perioden 1961 til 1990.

Det er altså gennemsnittet i den 30-årsperiode, der har været grundlaget for klimanormalen.

Nu forlader vi en ny 30-periode, og dermed bliver der også fastlagt nogle nye klimanormaler. De endelige klimanormaler beregnes og fastsættes af DMI.