Vejr

Vindstød af stærk storm over Danmark - sådan fortsætter det kraftige blæsevejr

Der kan forekomme vindstød af stærk storm de næste par timer.

Det rusker gevaldigt udenfor søndag morgen, og siden lørdag aften har vindstødene i store dele af landet nået kulingstyrke. Natten igennem er vinden blot tiltaget yderligere og til og med søndag klokken 6, er der registreret vindstød af stormstyrke flere steder.

Beauforts vindskala - inddelingen af vindstyrker i Danmark

I Danmark benyttes vindbetegnelser i henhold til den internationale Beaufort-skala.

Orkan: >32,6 m/s
Stærk storm: 28,5-32,6 m/s
Storm: 24,5-28,4 m/s
Stormende kuling: 20,8-24,4 m/s
Hård kuling: 17,2-20,7 m/s
Kuling: 13,9-17,1 m/s
Hård vind: 10,8-13,8 m/s
Frisk vind: 8,0-10,7 m/s
Jævn vind: 5,5-7,9 m/s
Let vind: 3,4-5,4 m/s
Svag vind: 1,6-3,3 m/s
Næsten stille: 0,3-1,5 m/s
Stille: <0,3 m/s

Det højeste vindstød er målt ved Blåvandshuk, hvor DMI's vindmåler har registreret 29,7 meter per sekund, hvilket svarer til stærk storm. Dette er det højeste vindstød målt i Danmark siden 2. april, hvor vi oplevede det kraftigste april-blæsevejr i 23 år.

Storm starter ved 24,5 meter per sekund, stærk storm ved 28,5 meter per sekund, mens orkan begynder ved 32,7 meter per sekund.

Den højeste middelvind er målt ved Røsnæs på Vestsjælland, hvor vindmåleren har vist 22,5 meter per sekund. Det svarer til stormende kuling, og gør søndagens blæsevejr til det foreløbigt kraftigste siden 4. november, hvor der blev målt 23,1 meter per sekund ved Blåvandshuk.

Samlet set er der målt vindstød af stormstyrke ved otte stationer.

Fortsætter en stor del af dagen - og giver restriktioner på Storebæltsbroen

Den kraftige blæst fra syd og sydøst fortsætter en stor del af søndag, hvor der de næste par timer fortsat kan komme vindstød af stærk storm langs den jyske vestkyst. Længere mod øst - og inde over land - kan vindstødene nå stormende kuling, eller ved kysterne op til storm.

Samtidigt kulminerer middelvinden i disse timer på mellem 21 og 23 meter per sekund, hvilket svarer til stormende kuling.

Da vinden er kraftig og samtidigt blæser fra syd, blæser vinden på tværs af Storebæltsbroen. Derfor er der risiko for, at broen lukkes helt mellem klokken 7 og 17.

Det kraftige blæsevejr kulminerer i formiddagstimerne, hvorefter vinden langsomt aftager i den vestlige del af landet.

Over den østlige del af landet vil det blæse hele søndag med op til hård kuling ved kysterne og vindstød op til stormstyrke.

TV 2 Vejret varsler

Det kraftige blæsevejr har givet anledning til, at der er udsendt varsel fra TV 2 Vejret om vindstød af stærk storm og storm. Varslet gælder en stor del af søndag.

Vindstødene forventes at kunne nå stærk storm langs vestkysten frem til klokken 15.

Regn kan gå over i slud og tøsne

Sammen med den kraftige blæst regner det også i det meste af landet.

I løbet af dagen kan regnen over Sjælland og Lolland-Falster gå over i slud og tøsne ved temperaturer lige over frysepunktet.

Hvis jordoverfladen afkøles til frysepunktet, er det ikke utænkeligt, at sneen vil kunne lægge sig i et tyndt lag i aftenens løb.

Derudover får kombinationen af den kraftige blæst, og temperaturer på få graders varme det til at føles som fire-fem graders frost, hvis man er eksponeret for den kraftige vind.