Vejr

Verdens bedst sælgende single handler om hvid jul

Allerede tilbage i 1940'erne drømte man om hvid jul. Få historien om det ikoniske julehit 'White Christmas'.

Selvom prognoserne ikke giver det store håb om en landsdækkende hvid jul, kan man stadig drømme om den. Og måske også synge om den.

Det gjorde Bing Crosby i hvert fald tilbage i 1942, da han i adstadigt tempo croonede sige igennem nummeret 'White Christmas'.

Nummeret blev efterfølgende så stort et hit, at det stadig i dag anses for at være den bedste sælgende single i verden med mindst 50 millioner solgte eksemplarer.

Skrevet en varm sommerdag

'White Christmas' er skrevet af Irving Berlin, som var en de helt store amerikanske komponister og sangskrivere i efterkrigsårene.

Historien om tilblivelsen af nummeret varierer, men én version, som har hængt fast, er, at Berlin skrev nummeret på en skoldhed sommerdag i 1940 i Californien, hvor han drømte om køligere tilstande.

Irving Berlin var en amerikansk komponist, som skrev over 1500 sange igennem sin karriere. Han døde som 101-årig i 1989.

Da han havde skrevet sangen, skulle han tilsyneladende have sagt til sin sekretær:

- Ikke alene er det den bedste sang, jeg har skrevet – det er den bedste sang, der nogensinde er skrevet.

'White Christmas' er sidenhen indspillet omkring 500 gange af andre kunstnere og anses dermed for at være det julenummer, som der findes flest forskellige indspilninger af.

Længslen efter den gode gamle jul

Der gik et par år, før Irving Berlins profeti gik i opfyldelse. Bing Crosby, der på det tidspunkt var en af de største croonere i USA, optrådte nemlig som den første med nummeret i sit radioshow 25. december 1941, uden det vakte større ståhej nogle steder.

Efterfølgende indspillede Bing Crosby nummeret i et studie henover sommeren 1942, da 'White Christmas' også blev en del af soundtracket til filmen 'Holiday Inn'.

Herfra tog det fart. Nummeret vandt en Oscar for Bedste Originale Sang og lagde sig herefter i toppen af hitlisterne. Det melankolske islæt i nummeret, hvor Crosby synger om længslen efter de julestunder han plejede at have, vandt genklang midt i Anden Verdenskrig, hvor situationen var langt fra normal.

Bing Crosby gav den hele armen for at få amerikanerne i julestemning - og det lykkedes med nummeret 'White Christmas'.

Den hemmelige ingrediens er tempoet

'White Christmas' findes i et hav af versioner i dag, men lytter man til den oprindelige version af Bing Crosby, så er tempoet meget lavt. Og netop dette faktum mener musikjournalist Henrik Milling er afgørende:

- Alle fyrer den af på plader nu til dags - og det gjorde de også dengang i 1940'erne. Men 'White Christmas' går den helt modsatte retning, og allerede inden Bing Crosby går i gang med at synge, har man lyst til at ringe til en hjertestarter, fordi det går så langsomt. Men jeg tror, at det netop er det, som gør, at nummeret er så ikonisk. Ingen andre julenumre tør, hvad den gør, fortæller Henrik Milling.

TV 2 VEJRET fangede Henrik Milling til en snak om julehittet 'White Christmas'. Henrik Milling har været musikjournalist i over 20 år på blandt andet P3 og P4.

Han peger også på teksten, som en anden grund til sangens evergreen-status:

- Du bliver nærmest svøbt i et velourtæppe af jul og ikke mindst nostalgi, når du hører Bing synge om børn, der lytter efter bjældeklang i sneen, og julekort, der skrives med ønsker om sneklædte julestunder, fortæller han.

Musicaltalentskolen Nyborg fremførte 'White Christmas' til ære for TV 2 VEJRET og vores seere. Se deres udgave af nummeret i videoen tilknyttet artiklen.

Julehits skal have tre ting med

I dag har 'White Christmas' fået følgeskab af mange andre julehits, blandt andet Mariah Careys 'All I Want For Christmas', Wham!'s 'Last Christmas' og Chris Reas 'Driving Home For Christmas'. Og hvert år kommer der nye bud på julehits. Henrik Milling mener, at der dog gennemgående er tre komponenter i et gedigent julehit:

- Der skal være bjælder, masser af bjælder. Det er nummer ét. Og så må der gerne være en smag af noget salme eller noget folk i musikken – altså hård rock duer sjældent til julenumre, og endelig: Det skal emme af jul i teksten, og gerne lidt kærlighed indover af en art, afslutter Henrik Milling.

I videoen tilknyttet artiklen her kan du høre Henrik Milling fortælle mere om 'White Christmas' og se Muscialtalentskolen Nyborg fremføre deres version af nummeret.