Vejr

Her står Danmarks højest placerede juletræer

254 meter over havets overflade står to juletræer, som hvert år betragtes af millioner af danskere. Vejret har dog sat én begrænsning.

December måned er under normale omstændigheder en travl måned på Storebæltsbroen. Juletrafikken skal afvikles, og i et forsøg på at holde julestemningen intakt på vej fra vest mod øst eller omvendt har Sund & Bælt gennem flere år haft to juletræer med lys placeret på toppen af pylonerne.

Juletræet er i virkeligheden en seks meter høj aluminumsmast, der er boltret fast til pylonen.

For bilisterne ligner træerne et rigtigt grantræ, men det er i virkeligheden to aluminiumsmaster på seks meters højde, som er boltet ned i pylonen og yderligere fastgjort med fire stålwirer. Forklaringen på, at det er et aluminiumstræ og ikke et rigtig grantræ, ligger blandt andet i vejret.

Ekstreme vejrforhold

I 254 meters højde er vejrforholdene væsentlig anderledes, end den højde vi bevæger os i på jorden – eller for den sags skyld bilisterne på broen. Den største faktor er vinden. Der sker nemlig groft sagt en fordobling af vindens styrke fra 10 meter over havets overflade til 250 meter over havets overflade.

Det vil sige, at blæser det med 10 meter i sekundet tæt på jorden, vil det blæse cirka 20 meter i sekundet på toppen af pylonen – svarende til at gå fra en frisk vind tæt på jorden til kuling eller stormende kuling i toppen af pylonen. Befinder man sig som bilist på broen, som på sit højeste sted er 70 meter over havets overflade, vil forøgelsen af vindhastigheden være med cirka 50 procent fra vejbane til toppen af pylonen.

Juletræerne tændes den sidste fredag inden første søndag i advent og slukkes den sidste hverdag i december.

Netop de mere ekstreme vejrforhold i toppen gør, at Sund & Bælt har et ekstra øje på de to juletræer i toppen. Men indtil videre er det gået godt:

- Masten med juletræerne har siddet i toppen af pylonen under flere storme uden at være gået løs. Det er kun pærerne, der ikke altid kan holde til blæsten, siger René Bøge Jensen, som er driftsleder ved Storebæltsbroen.

Der er 12 LED-pærer på hver wirer og en ekstra kraftig pære i toppen, der fungerer som julestjerne.

Bilister hjælper med at holde styr på julelysene

Pærerne på træerne er inden for de sidste par år skiftet til LED-pærer i stedet for glødepærer, og det har hjulpet på holdbarheden under blæst. Og netop om der er lys i alle træets pærer, er noget der bliver holdt øje med. René Bøge Jensen uddyber:

- Efter stormvejr kan der være nogle af pærerne, som er defekte, men sker det, er vores kunder gerne flinke til at fortælle os det, så vi ved, at netop juletræerne og deres lys er noget, mange interesserer sig for og er glade for, fortæller driftslederen.

Juletræerne tændes traditionen tro altid klokken 12.00 den sidste fredag før første søndag i advent – og slukkes igen den sidste hverdag i december.