Vejr

Mest solfattige periode i 60 år

På 13 dage har vi blot fået 72 minutters solskin på landsplan.

Det er gråt, gråt og atter gråt, når man kigger ud ad vinduet. Dag efter dag byder vejrudsigten på gråvejr, og nu afslører de tørre tal også, at der er tale om en usædvanlig gråvejrsperiode med meget lidt solskin.

Siden 29. november har vi på landsplan blot fået 1,2 timers solskin, eller hvad der svarer til 72 minutter med sol. Det svarer blot til 5,5 minutter med solskin per dag.

Det er usædvanligt med så lidt solskin - selv på denne mørke del af året, hvor solen i gennemsnit skinner mindst.

Mest solfattige periode i 60 år

På TV 2 Vejret er vi dykket ned i de danske vejrarkiver for at dokumentere hvor usædvanlig, den solfattige periode, vi netop nu oplever, er, og tallene taler deres tydelige sprog.

Gråt i gråt - sådan har udsigten været i det meste af landet siden 29. november.

Den nuværende periode på 13 dage med 1,2 timers solskin er den 'mørkeste', vi har oplevet siden 1960.

Fra 13. til 26. december 1960 skinnede solen på landsplan blot 1,0 time - over en periode på præcis 14 dage.

Da det er overvejende sandsynligt, at de næste par dage fortsat vil byde på næsten ingen sol, så er det tænkeligt, at vi ender med at have oplevet 16-17 dage næsten uden sol.

Derfor skal vi også længere tilbage end til 1960 for at finde en mere solfattig periode.

Vi skal dog blot ét år længere tilbage end 1960 for at finde den kedelige bundrekord.

I en periode fra november til december 1959 oplevede vi på landsplan også blot én time med solskin - men i løbet af ekstreme 27 dage. Heraf fik vi blot 0,7 timers solskin på 19 dage. Netop denne periode, der sluttede 19. december, gav os den til dato mest solfattige måned i Danmark med blot otte timers solskin.

Selvom de næste dage byder på gråvejr, er det helt sikkert, at vi trods alt ikke kommer i nærheden af de 27 mørke dage i 1959.

Store forskelle i solskinstimer - men langt til rekord

I løbet af de foregående 13 dage er der dog store forskelle i mængden af solskin fordelt i Danmark.

På Samsø og i en række nordjyske kommuner har man således kun set solen skinne i 12 minutter siden 29. november, mens man på Fanø har kunnet 'sole' sig i 5,6 timer med sol.

Solen har været en sjælden gæst i de forgangne 13 dage. Så sjælden, at vi ikke har oplevet en tilsvarende solfattig periode i 60 år.

Med andre ord er der trods alt intet sted i Danmark, hvor man slet ikke har set solen i knap to uger. Og sammenligner man med historiske solskinsmålinger, så er der også lang vej til de allermest solfattige perioder i vores meteorologiske historie, når vi kigger på lokale målinger af solskin.

I København er der som et af få steder i landet registreret solskinstimer tilbage til 1876. Her oplevede man alle dages mørkeste periode for 108 år siden. Fra 22. november 1912 og frem til 25. januar 1913 skinnede solen overhovedet ikke over landets hovedstad, og det gav københavnerne en periode på 65 dage uden så meget som et eneste kig til solen.

Ved to andre lejligheder har man i København oplevet over en måned helt uden solskin - og så galt er der dog intet der tyder på, at det vil gå i denne omgang.