Tirsdag fejlede Venedigs nye diger – fredag og lørdag kommer vandet igen

De næste dage vil vandstanden igen stige voldsomt ved Venedig, men diger bør holdet vandet væk fra den historiske by.

Venedigs over 100 øer har gennem årene været udsat for mange oversvømmelser, og de seneste år er problemerne vokset. Der burde dog ikke længere være grund til bekymring, da byen i sommer fik færdiggjort et dyrt oppusteligt digesystem.

Digerne blev testet to gange i oktober, hvor digerne holdt oversvømmelser borte.

I tirsdags blev byen dog igen oversvømmet, fordi prognoserne undervurderede vandstanden. De oppustelige diger skal aktiveres, når prognoserne har vandstande over 130 centimeter, men beregningerne viste kun 125 centimeter.

Prognoserne undervurderede imidlertid vandstanden, som nåede op på 138 centimeter over det normale og gav massive oversvømmelser.

Prognoser spår oversvømmelser fredag og lørdag, hvis digerne ikke aktiveres

Nedenstående prognose viser, at vandstanden fredag og lørdag morgen igen kommer op omkring 130 centimeter. Tidligere prognoser har vist hele 140 centimeter. Digerne skal derfor igen på arbejde de næste dage.

Oversvømmelser er fordoblet på et årti

Mellem 1870 og 1960 nåede vandstanden kun op over 120 centimeter 13 gange, og i slutningen af årtusindet oplevede man cirka 13 oversvømmelser (over 120 centimeter) per årti. Siden årtusindskiftet er det blevet meget hyppigere.

I nullerne nåede vandstanden op over 120 centimeter 20 gange, og i det seneste årti er det fordoblet.

Halvdelen af Venedig har været oversvømmet 14 gange siden årtusindskiftet

Ved vandstande over 140 centimeter oversvømmes cirka 60 procent af Venedig. Det er sket 22 gange siden 1923, hvoraf de 14 gange har været siden årtusindskiftet.

Årsagerne til stigningen i oversvømmelser er både på grund af flere meteorologiske hændelser, men også fordi byen synker. I det seneste århundrede er den normale vandstand i Venedig steget med 26 centimeter.

Man kan finde historiske beretninger om voldsomme oversvømmelser i Venedig mere end 1000 år tilbage i tiden. Den højeste stormflod menes at være fra 1686, hvor man sidenhen har estimeret vandstanden til at have været på cirka 2,5 meter.