Vejr

Vi har haft under syv minutters sol om dagen i december

Mange dage føles det for øjeblikket, som om det aldrig bliver rigtig lyst i løbet af dagen.

Hvis du synes, at det hele er lidt gråt i gråt for øjeblikket, tager du ikke fejl.

Vi er inde i en periode, hvor der er steder i Danmark, der stort set ikke har set solen i 11 dage. Årets mørkeste måned er usædvanlig mørk i år.

- Det har været gråvejr, gråvejr og gråvejr. Siden 28. november har solen stort set ikke skinnet i Danmark, siger Peter Tanev fra TV 2 Vejret.

I december har vi kun haft en times solskin - lige under syv minutter om dagen - og over de seneste 11 dage har solen kun skinnet i 1,2 timer.

Der er lidt variationer i solskinstimerne, hvor højdespringeren er Bornholm med 3,1 time, mens vi på sidstepladsen finder både Hjørring og Aalborg med bare 0,1 times solskin de første ni dage af december.

Havde vi haft solskin hver dag, hele dagen, de seneste 11 dage, ville vi have fået omkring 80 timers solskin.

- Det er ikke usædvanligt med gråvejr i november og december, men det her begynder at ligne en lille rekord. Det er i hvert fald ikke normalt, at vi har gråvejr i så lang, siger Peter Tanev.

I december 2018 var der også præcis kun 1,2 timers sol over en periode på 11 dage, og da der ikke er ikke sol på vej i de kommende dage, ser det ud til, at rekorden er i hus. Der kan dog komme lidt lokal sol hist og her.

Årsagen til de mange dage, hvor det føles, som om det aldrig bliver rigtig lyst, hænger ikke overraskende sammen med årstiden.

- I vinterhalvåret står solen lavt på himlen og er oppe i kort tid, og derfor bliver atmosfæren ikke varmet op, og de lave skyer, dis og tåge kan ikke ”brændes af”, siger Peter Tanev.

Som det ser ud nu, kan det gå hen og blive den længste periode med så lidt sol i over ti år.