Vejr

Snevejr slår rekord - Alperne begravet i sne

Højeste lavinevarsel udsendt for flere områder på grænsen mellem Østrig og Italien.

Et kraftigt snevejr har i weekenden ramt Alperne. I Østrig og Norditalien er der faldet mere end halvanden meter sne, og i det sydlige Østrig har man slået flere nedbørs- og snerekorder.

Siden natten til lørdag er sneen væltet ned over Alperne. I det nordøstlige Italien og i det sydlige Østrig har det i højder over 1000 meter sneet uafbrudt i to døgn, mens det har regnet i dalene.

Det har ført til lukkede veje i bjergområderne, mens der er udsendt højeste lavinevarsel, og i dalene er der oversvømmelser og jordskred.

Sne- og nedbørsrekorder i Østrig

Mest sne er der faldet i de højalpine områder på grænsen mellem Østrig og Italien, hvor der ved en målestation i 2000 meters højde i det østlige Tyrol er målt 169 centimeter sne på to døgn, mens der i den norditalienske region Trentino Alto Adige er faldet 157 centimeter ved en målestation i 3.000 meters højde.

Også i de lavere liggende områder er der faldet enorme mængder sne, og stedvis er der sat nye rekorder.

Ifølge en foreløbig opgørelse fra det østrigske meteorologiske institut, ZAMG er de 80 centimeter sne, der faldt på 24 timer i Ötztal, ny rekord, mens de 90 centimeter sne, der det seneste døgn faldt ved Brennerpasset tæt på rekorden fra marts 1975, hvor der ved Brenner faldt 100 centimeter sne på 24 timer.

Også nedbørsmængderne slog rekorder.

Mest nedbør har man fået i Kornat i det østlige Tyrol, hvor der på 48 timer er faldet 285 millimeter nedbør, mens der i det nærliggende Lienz er faldet 210 millimeter.

Begge steder er det ny nedbørsrekord for 48 timer, og i Lienz går målingerne helt tilbage til 1880.

Laviner og oversvømmelser i Italien og Østrig

De store mængder sne har fået den østrigsk-italienske lavinevarslingstjeneste til at udsende højeste lavinevarsel for flere områder på grænsen mellem Østrig og Italien.

En lavine ramte søndag morgen flere huse i det østlige Tirol. Ingen personer er ifølge den østrigske TV-station ORF kommet til skade.

I mange dale i det sydlige Østrig er veje spærret på grund af lavinefare, og flere mindre byer har siden lørdag eftermiddag været afskåret fra omverdenen.

Ifølge ORF er flere træer bukket under for vægten af sneen.

Under 1000 meters højde er en stor del af nedbøren faldet som regn, hvor området omkring Lienz er hårdt ramt af oversvømmelser, der har ført til oversvømmede kældre og mindre mudderskred.

Indtil søndag middag har i alt 500 redningsfolk været i indsats 55 gange.

I det nordlige Italien betød snevejret, at motorvejen fra syd mod Brennerpasset søndag formiddag var lukket, og mange veje i regionen Trentino Alto Adige er ufremkommelige på grund af sneen.

I Italien er nedbøren under 1300 meters højde overvejende faldet som regn. Det har givet oversvømmelser og jordskred flere steder i det nordøstlige Italien.

I Valsugana syd for Balzano har et jordskred søndag morgen gjort vejen til flere byer ufremkommelig. Det skriver den italienske avis Trentino.

Snevejret fortsætter indtil i nat

Det kraftige snevejr fortsætter resten af søndagen og hører først op i løbet af natten til mandag.

Snevejret skyldes et lavtryk over Alperne, der er dannet på grænsen mellem kold luft over Vesteuropa og lun og fugtig luft over det sydøstlige Europa.

Den fugtige luft er siden natten til fredag strømmet frem mod Alperne fra syd og har på sydsiden af Alperne givet de store mængder nedbør.