Vejr

Alperne ramt af kraftigt snevejr - der kan falde to meter sne i weekenden

Norditalien og Østrig bliver hårdest ramt af det kraftige snevejr.

I Alperne forbereder man sig på et kraftigt snevejr, der ventes at fortsætte i flere døgn. Inden weekenden er omme, kan der være faldet mere end to meter sne.

Det er især sydsiden af Alperne, der har udsigt til de store mængder sne, som allerede fredag aften begyndte at falde i Frankrig, Schweiz og i det nordvestlige Italien.

Her er der lørdag morgen stedvis faldet mere end 60 centimeter sne.

Sne i St. Moritz i Schweiz 5. december 2020

To meter sne i Norditalien og Østrig

Endnu et kraftigt snevejr vil ramme lørdag og fortsætte søndag. Snevejret er allerede begyndt i Italien og i Østrig, som ventes at blive hårdest ramt af weekendens snevejr.

Lørdag ventes vedvarende og kraftigt snefald i Italien og Østrig, hvor der vil falde sne helt ned i 800 meters højde.

Sne ved Ainet nær Lienz i østrigske Tirol 5. december 2020.

I Østrig er flere jernbanestrækninger i regionerne Tirol og Kärnten blevet lukket, ligesom veje ind til flere dale er blevet spærret. Det skriver den østrigske tv-station ORF.

I Kärnten er flere end 100 soldater og flere helikoptere klar til i løbet af weekenden at kunne redde eventuelt nødstedte ud af snemasserne.

Søndag ventes snevejret at fortsætte i højder over 1000 meter, og ifølge prognoserne kan der i Norditalien og på sydsiden af Alperne i Østrig frem til mandag morgen falde to meter sne.

Prognose: Forventet mængde sne i centimeter fra lørdag morgen til mandag morgen.

Sneen kan vælte træer og giver øget lavinefare

Udover trafikale problemer og dalområder, der kan blive afskåret fra omverdenen, giver de store mængder sne også risiko for, at træer kan vælte på grund af vægten af sneen, som i højder fra 800 til 1200 meters højde vil falde som en tung tøsne.

I Østrig betyder snevejret, at der er udsendt lavinevarsel af kategorien 4 - på en skal fra 1 til 5.

Sne i St. Moritz i Schweiz 5. december 2020.

I de højalpine områder forværres lavinefaren af kraftig snefygning, der kan fyge store mængder sne sammen.

På alpetoppene ventes vindstød af orkanstyrke, når den fugtige luft fra syd presses hen over Alperne, og på nordsiden af Alperne er der udsigt til føhnstorm i dalene, som er, når luften - efter at have afgivet al sin fugt som en knastør vind - blæser ned ad bjergsiderne og gennem dalstrøg.

Markant frontzone giver snevejret

Det kraftige snevejr opstår i forbindelse med en markant frontzone, der adskiller kold luft over Vesteuropa fra varmere og fugtig luft over Middelhavet og Sydøsteuropa.

Langs frontzonen vil et lavtryk lørdag bevæge sig op mod Alperne fra syd, og samtidig vil den varmere og fugtigere luft strømme frem mod sydsiden af Alperne.

Vejrkort for lørdag klokken 13.

Denne tilførsel af luft fra syd vil fortsætte hele weekenden, og dermed vil Norditalien og det sydlige Østrig få vedvarende nedbør, når luften rammer Alperne og løftes til vejrs.

Den varmere luft betyder også, at snegrænsen i den østlige del af Alperne vil ligge omkring 1800 meter, mens det vil være koldere i Tyrol og i de italienske Alper vest for Brennerpasset, hvor sneen vil falde ned til under 1000 meters højde.