Vejr

Derfor kan Østersøen udløse heftige snebyger

Kold polarluft hen over en relativt lun Østersø kan give voldsomme snebyger i regionen.

Der er mange glæder forbundet med at bo ud til Østersøen. Det kan man tale med om på Bornholm og det sydlige Sjælland. Men om vinteren kan havet være en barsk nabo, når de såkaldte Østersøbyger ruller ind over landet.

Det oplevede blandt andre Arthur Kortsen fra Nørreballe på Lolland i 2018, da to intense lavtryk kort efter hinanden udløste store mængder sne.

- Der var sne over alt. Jeg havde en, der kom og leverede brænde til mig. De kom med traktor. De kunne ikke finde vejen, fortæller han.

Den vinter havde der været en frisk til hård vind fra øst og bidende koldt gennem fire dage. Barsk vintervejr og fygning. Helt ned til minus 12,9 grader på Lolland.

- Selvfølgelig var det lidt irriterende forstået på den måde, at det var lidt svært at komme frem og tilbage. Men et par dage fra eller til kan man nu godt klare, lyder det fra Arthur Kortsen, der nød vintervejret:

- Det var hvidt, smukt, rent og lækkert.

Men det voldsomme snevejr var kun mod syd. Der var store mængder sne fra Sydsjælland og sydpå, mens der kun lå ganske lidt mod nord. Når det sker under de omstændigheder, skyldes det Østersøbygerne, forklarer meteorolog ved TV 2 Vejret Lone Seir.

Hvis vinden kommer fra nord og nordøst, vil den nordlige del af Sjælland rammes af tør luft fra Sverige, men den sydlige del rammes af luft, der har rejst hen over Østersøen.

- Når der om vinteren trækker rigtig kold luft fra Sibirien ned over Østersøen, er Østersøen lun. Kontrasten mellem det lune havvand og den kolde luft, får luften til at stige til vejrs, hvilket giver anledning til fordampning, forklarer Lone Seir og fortsætter:

- Så bliver der dannet nogle skyer, som bliver større og større. Når de så kommer ind til land og falder som snebyger, kan der være rigtig store mængder af sne.

Under en af Danmarks værste snestorme, vinterkrigen 1978-1979, fik den sydlige del af regionen op mod en halv meter sne på bare fire dage.

Også dengang var det kold polarluft fra Østersøen, der udløste snemasserne, der gik særligt ud over Lolland og Falster.