Vejr

Den første sne er faldet i Danmark

Det kom som en stor overraskelse for meteorologerne.

Lørdag formiddag tikkede der meldinger ind på TV 2 VEJRETs Facebook-debatside om, at det sneede ved Kalundborg på Vestsjælland.

Videoen, der var lagt op af Jeppe Peulecke, talte sit tydelige sprog: Den var god nok. Sneen dalede langsomt ned fra himlen.

Der ikke tale om helt almindelige snefnug, men det der meteorologisk betegnes som kornsne. Det er dog stadig sne, og da det lagde sig som en fin dyne hen over landskabet, er det mere end godkendt.

Derfor erklærer TV 2 VEJRET, at den første sne er faldet i vinterhalvåret 28. november 2020.

Årets første sne kommer 18 dage senere end gennemsnitsdatoen for 1991-2020 og 20 dage senere end 1873-2020.

Det er det seneste første snefald i seks år.

Meteorologisk overraskelse

Det lå ikke i kortene, at det var dagen før første søndag i advent, at sneen ville drysse fra skyerne.

Prognoserne havde ikke en millimeter nogen steder i landet.

Danmark ligger under indflydelse af et højtryk, og derfor havde ikke en eneste prognose nedbør over Danmark.

Danmark ligger i dag under et lag af lave skyer. Skyerne betegnes stratus eller stratocumulus, og de ligger meget tæt ved overfladen. Så tæt at Storebæltsbroen fra morgenstunden stak ovenover skylaget.

Det er ret almindeligt, at der kan falde finregn ud af disse lave skyer, og der blev faktisk også andre steder i landet meldt om netop finregn.

Kornsne er i virkeligheden også finregn, det er bare frossen finregn.

Så selvom ingen meteorologer havde forventet sne i dag, giver det alligevel god mening, når temperaturen flere steder til morgen og i formiddagstimerne lå under frysepunktet.

Der har tidligere været slud i luften i Jylland, men vi skulle altså helt frem til slut november for at få dokumenteret den første sne.