Vejr

Masser af spiselige planter i naturen - også til julemaden

Strandbede, vandmynte og hyben. For det utrænede øje ligner de måske alle mulige andre planter, men de kan spises og give nye smagsoplevelser.

Julemåneden venter lige om hjørnet og dermed også trangen til at bruge lidt ekstra tid i køkkenet. Der skal måske laves småkager, postejer, kompotter og hen ad vejen også en nytårstorsk.

De fleste vil nok finde ingredienserne til ovenstående i et supermarked, men du kan faktisk bytte indkøbskurven og de bugnende hylder ud med en picnickurv, en urtekniv og et sæt nysgerrige øjne - og tage ud i naturen og finde nogle af ingredienserne i stedet. Strand- og engområder byder nemlig på gode supplementer til både det salte og det søde køkken netop nu.

Der er mad at hente i naturen nu. Også midt i marehalmen. Jørgen Stoltz fra 'Det Vilde Køkken' guider.

TV 2 VEJRET har været ved Ellinge Lyng tæt på Sjællands Odde med naturvejleder Jørgen Stoltz fra 'Det Vilde Køkken' for at få gode råd til, hvad du kan finde i naturen i øjeblikket. Inden anbefalingerne følger, så lyder det overordnede råd:

- Smag på det, du plukker, inden du transporterer det med hjem. Det kan hurtigt blive for bittert, især strandkål, som mange kender, kan være alt for bitter, fortæller Jørgen Stoltz.

Naturvejlederen anbefaler derimod tre andre planter, som kan bruges på forskellig vis i madlavningen:

1. Vandmynte

Vandmynte kan findes det meste af året. Også når det bliver frostvejr.

Vandmynte kan samles hele året og findes ved enge, søer og åer. Det er en lille grøn plante, som Jørgen Stoltz kalder for "den danske vanilje".

- Vi bruger vandmynte i stedet for vanilje som smagsgiver i desserter, saft og pandekager. Aromaen i vandmynte kan ændre sig, så den dufter og smager af kokos, men det er heller ikke så ringe, fortæller naturvejlederen.

Vandmynten skal dog koges, inden den bruges, da den ligesom brøndkarse og andre planter fra fugtige enge kan have små æg eller larver fra indvoldsorme på sig. Derfor skal du, som den eneste af planterne beskrevet her, ikke smage på den inden du tager den med hjem.

Pandekage "in the making" med hakket vandmynte og hunderosehyben i.

2. Hyben fra hunderosen

Hunderosens frugt hedder "hyben" og minder om de hyben, som vi kender fra sensommerens hybenbuske. De kan bruges i eksempelvis marmelade eller kompot.

Vandmynten kan være svær at spotte for det utrænede øje, men nemmere går det måske med hyben fra hunderosen. Det er en karakteristisk lille rød frugt, der kan findes på hunderosens grene overalt i landet. Den kan findes helt frem til jul og er brugt i køkkenet i over hundrede år.

- Skær den op, fjern de små kerner indeni, og brug den så hakket i marmelade, suppe og til kompot, eksempelvis til juleanden. Hyben indeholder mange C-vitaminer og virker antiinflammatorisk, fortæller Jørgen Stoltz.

Fasanbryst med hunderosehyben på toppen. Retten er udviklet af 'Det Vilde Køkken'.

3. Strandbede

Strandbede om vinteren har store grønne blade og en grov stængel ligesom grønkål.

Der findes en del spiselige planter tæt på kysten, og Jørgen Stoltz fremhæver - udover strandkål - også strandbeden. Det er en grøn plante, der findes i rigelige mængder især henover sommeren, men kan også stadig spottes på denne tid af året. Kig efter den på strand og ved strandenge, og den trives tit i selskab med tang, der rådner.

Jørgen Stoltz viser her, hvordan strandbeden opbevares bedst efter plukning: I en lukket plasticpose og efterfølgende i køleskabet.

Jørgen Stoltz anbefaler at bruge strandbeden som et alternativ til eksempelvis spinat:

- Blanchér den, og læg den under nytårstorsken eller en skive røget laks. Det er en meget alsidig urt, der kan bruges til næsten alt mad, og så smager den faktisk bedst i vinterhalvåret, hvor den er sprød og sødmefuld. afslutter Jørgen Stoltz.

I videoen over artiklen kan du se Jørgen Stoltz finde ovennævnte urter ved Ellinge Lyng.