Vejr

Uvejr på vej mod Middelhavet - der kan falde over 100 millimeter regn

Det er det seneste af en række kraftige regnvejr, der har ramt Middelhavet i dette efterår.

Flere middelhavslande står over for nogle meget regnfulde døgn, når et lavtryk bevæger sig ind over Portugal og Spanien - og herfra videre mod øst.

Med sig har lavtrykket både store mængder regn og blæst, der frem til søndag især vil præge vejret i den vestlige del af Middelhavet.

Det er kølig atlanterhavsluft, der på lavtrykkets vestside har fundet vej langt mod syd, mens varm luft fra Sahara blæser op over Italien.

Her får man fænomenet 'Scirocco', der både giver varm og regnfuldt vejr, mens der på Korsika, Sardinien og langs den franske middelhavskyst vil blæse en kraftig østenvind med vindstød af stormstyrke.

Prognose for lørdag klokken 18: Lavtryk giver regn og blæst i den vestlige del af Middelhavet.

Over 140 millimeter regn

Lavtrykket er onsdag allerede inde over Portugal, hvor der i løbet af onsdagen er faldet over 40 millimeter nord for Porto.

I løbet af natten og torsdagen fortsætter lavtrykket mod øst og giver store mængder regn i det sydlige og centrale Spanien. Vest for den spanske solkyst kan man i det kommende døgn få over 100 millimeter regn.

Fredag og lørdag bevæger lavtrykket sig videre gennem den vestlige del af Middelhavet, hvor den varme og fugtige middelhavsluft sendes ind mod det nordøstlige Spanien og Sydfrankrig, hvor der frem til sent lørdag stedvis kan falde mere end 130 millimeter regn.

Mest regn har prognoserne til at falde på Korsika, der frem til søndag kan få over 140 millimeter regn.

Forventede nedbørsmængder indtil søndag klokken 19.

Et af flere voldsomme uvejr i Middelhavet

De kraftige regnskyl, der ventes i de kommende dage, kommer i et efterår, der flere steder i Middelhavsområdet har budt på store mængder regn.

Senest blev det sydlige Italien i weekenden ramt af kraftige regnskyl, der på to døgn gav over 250 millimeter regn og blandt andet satte byen Crotone under vand.

Midt i oktober var det den græske ferieø Kreta, der blev hjemsøgt af et voldsomt uvejr, der gav oversvømmelser i flere byer på den nordlige del af øen. Uvejret gav over 350 millimeter regn.

Oversvømmelser efter uvejr på Kreta 10. november 2020.

I starten af oktober fik Sydfrankrig i forbindelse med stormen 'Alex' enorme mængder regn, da der nord for Nice faldt hele 547 millimeter på blot et døgn.

Det voldsomme regnskyl kostede otte mennesker livet og i flere byer i regionen Alpes-Maritime blev huse skyllet væk af vandmasserne.

I september blev det vestlige Grækenland ramt af et uvejr. Det var medicanen Ianos, der på få timer gav mere end 130 millimeter regn, der satte flere byer under vand.

Breil-sur-Roya i det sydøstlige Frankrig efter et voldsomt skybrud i oktober 2020.