Vejr

Cyklon truer områder i Indien

Cyklonen Nivar går i land natten til torsdag dansk tid.

Blot få dage efter at en usædvanlig kraftig cyklon ramte Somalia som den kraftigste i landets historie, er en ny cyklon dannet i det Indiske Ocean.

Tropiske orkaner og Saffir-Simpson-skalaen

En tropisk storm eller orkan er et uvejr bestående af kraftige tordenbyger og stærke vinde. De dannes over tropiske havområder på minimum 5° nordlig eller sydlige bredde, hvor vandet er varmere end ca. 27 grader.

De dannes dermed fundamentalt anderledes end storme og orkaner på vores breddegrader, som opstår på grund af temperaturforskelle mellem nord og syd.

I Atlanterhavet og den østlige del af Stillehavet kaldes de tropiske orkaner for hurricanes, og det gør vi også herhjemme for at adskille dem fra vores 'hjemlige' storme og orkaner. I den vestlige del af Stillehavet kaldes de tyfoner. I Det Indiske Ocean og omkring Australien kaldes de tropiske cykloner.

Tropiske orkaner klassificeres normalvis efter vindhastigheden på Saffir-Simpson-skalaen, der går fra 1 til 5, hvor 5 er kraftigst:

Tropisk lavtryk: >17,5 m/s
Tropisk storm: 17,5 - 32,5 m/s
Kategori 1: 32,5 - 42,4 m/s
Kategori 2: 42,5 - 49,9 m/s
Kategori 3: 50,0 - 57,9 m/s
Kategori 4: 58,0 - 68,9 m/s
Kategori 5: > 69,0 m/s 
 

Cyklonen har fået navnet Nivar og befinder sig onsdag ved middagstid cirka 200 kilometer sydsydøst for den indiske millionby Chennai.

Omkring cyklonens øje blæser det med middelvinde på 36 meter per sekund, hvilket svarer til orkan, mens vindstødene når 44 meter per sekund.

Til sammenligning er de højeste vindhastigheder i Danmark henholdsvis 39,5 meter per sekund og 53,5 meter per sekund – begge målt i forbindelse med orkanen Allan 28. oktober 2013.

Orkan begynder ved 32,7 meter per sekund.

Ifølge det meteorologiske institut i Indien forventes Nivar at gå i land mellem Karaikal og Mamallapuram – omkring Puducherry i nat dansk tid, hvilket svarer til torsdag morgen lokal tid.

Nivars styrke svarer til en kategori-1 orkan og vil udover kraftig blæst også bringe både stormflod, store bølger og meget store mængder regn med sig.

Allerede onsdag har storbyen Chennai fået mødet med Nivar at mærke. Store dele af byen har oplevet oversvømmelser, og som følge heraf er byens metrosystem lukket i mindst et døgn.

I takt med Nivar bevæger sig ind over fastlandet, svækkes cyklonen, men der vil fortsat kunne falde store mængder regn.