Vejr

Højtryk over Europa giver imponerende tåge

Tåge kan også være flot. Tirsdag morgen blev det bevist i store dele af Europa.

Flere steder i Europa kunne man tirsdag morgen opleve et spektakulært skue, da man i dale og lavninger kunne se bjergtoppene stikke op af tågen.

Selv om tågen var tæt, skulle man ikke langt op for at forvisse sig om, at over skyerne er himlen altid blå.

Årsagen til tirsdagens tåge er et stort højtryksområde over den centrale og østlige del af Europa.

Højtryksvejr er tågevejr - i vinterhalvåret

Mens højtryk i sommerhalvåret er garant for solskinsvejr, forholder det sig anderledes i vintermånederne.

Et stort højtryk ligger lige nu den centrale og østlige del af Europa.

I de rolige vindforhold og det klare vejr, som højtrykket oprindeligt giver, afkøles luften ved jordoverfladen i døgnets mørke timer, som der på denne årstid bliver flere og flere af, som dagene går frem mod solhverv sidst i december.

Den kolde og tunge luft samles i dalene, og tågen dannes. Det sker, i takt med at temperaturen i løbet af natten fortsætter med at falde, for til sidst at nå luftens 'tågegivende' dugpunkt.

Tåge ved Neuschwanstein-slottet i den tyske delstat Bayern 24. november 2020.

Solrigt og varmere på bjergtoppene

Mens tåge her i det lavlandede Danmark betyder gråvejr med lav sigtbarhed - i hele landet - forholder det sig anderledes i områder med bjerge.

Tågen, der natten til tirsdag blev dannet over det centrale Europa, var blot få hundrede meter tyk, og derfor lå selv mindre bjergtoppe solbeskinnede hen, mens dalene var dækket af tæt tåge.

Ud over solen kunne man også opleve betydeligt højere temperaturer på bjergtoppene end i de tågeramte dalområder.

Tåge i Taunusbjergene nær Frankfurt i Tyskland 24. november 2020

Oven over tågen lå knastør og betydeligt varmere luft skabt af opvarmningen af den nedsynkende luftmasse i det store højtryk.

I det sydligste Tyskland var der tirsdag morgen ned til -4 grader i dalområderne med tåge, mens det var fem grader varmere blot 200 meter over dalen.

I sydtyske Bayern var der -4 grader i en dal i 740 meters højde, mens en nærliggende bjergtop i 986 meter havde en grads varme - og på Tysklands højeste bjerg, Zugspitze, havde man i 2962 meters højde samtidig blot -3 grader - og i øvrigt strålende solskin, som i den knastørre højtryksluft var med en luftfugtighed på blot 19 procent.

Tåge ved Salgotarjan i Ungarn 24. november 2020.

Tåge helt til grænsen af Europa

Fænomenet kunne opleves i store dele af Central- og Østeuropa, hvor der i dalområder med sigtbarhed under 100 meter var tæt tåge.

Tågen var de fleste steder en kold affære med udbredt frost. De små underafkølede vanddråber, som tågen bestod af, var derfor at betegne som rimtåge.

Tåge over Bosporusstrædet ved Istanbul i Tyrkiet 24. november 2020.

Det store højtryk satte sit præg på vejret så langt mod sydøst som til grænsen mellem Europa og Asien, hvor der også herskede rolige vindforhold og gode betingelser for dannelse af tåge.

Det gav blandt andet et flot skue ud over Bosporusstrædet ved Istanbul, hvor den tætte tåge dog ikke var tykkere, end at broen, der forbinder Asien med Europa, stak op af tågen.

Tåge over Bosporusstrædet ved Istanbul i Tyrkiet 24. november 2020.