Vejr

Vinterens første sne kan ramme første søndag i advent

Vejrmodellerne tyder på, at vinterhalvårets første sne vil falde om en uge.

Når vi tænder første lys i adventskransen om en uge, kan det være med lidt hvidt i bygerne uden for vinduet. Det peger de allerseneste prognoser i hvert fald på.

For øjeblikket har vi relativt mildt vejr i Danmark. I de seneste dage har blæsten fået det til at føles koldere, end det egentligt er. Men i næste uge lægger vinden sig, og vi får et par dage, hvor vi får den fulde glæde af det milde vejr.

Torsdag slår vejret om i en koldere retning. Et lavtryk over Finland vil trække kold luft ned fra Nordatlanten sammen med en bidende nordvestenvind.

Lavtrykket vil dernæst bevæge sig mod syd, og hen mod søndag når vinden om i nordøst, og dermed får vi for alvor luften ind fra et koldt hjørne.

Med vinden fra nordøst er der stor sandsynlighed for i hvert fald aften- og nattefrost.

Samtidig er der stor sandsynlighed for, at der kan dannes byger over det fortsat relativt varme havvand.

Kombinationen af byger og frost er ensbetydende med hvidt fra oven. Men:

- Det er vigtigt at understrege, at det kun er prognoser, og de bliver mere usikre, jo længere vi ser frem. Vi er ret sikre på, at vejret skifter torsdag, og det så går mod koldere tider, men søndag er altså langt væk, siger meteorolog ved TV 2 VEJRET Lone Seir.

Der er allerede observeret hvidt i luften, men for at det skal regnes for vinterhalvårets første sne, skal den ligge som et hvidt lag på jorden.

Det er altså ikke nok, at der er lidt slud i luften. Det skal lægge sig, så det kan dokumenteres.

Vinterhalvårets første sne plejer i gennemsnit at falde 8. november, hvis vi kigger så langt tilbage, som det er registret. Det vil sige tilbage til 1873.