Farvel til solen - her får de den ikke at se før næste år
Polarnatten er for alvor sat ind i de arktiske egne. Her ses solen først igen en gang til januar.
Prøv at forestille dig at solen går ned … og så ser du den ellers ikke igen før en gang et godt stykke inde i det nye år.
Sådan er det i de nordlige arktiske egne af jordkloden, hvor den lange polarnat er sat ind.
Billederne i artiklen her stammer fra USA’s nordligste by Utqiagvik i Alaska.
Byen, der tidligere hed Barrow, så i denne uge solen for sidste gang i 2020. Først i slutningen af januar næste år, ser de solen stå op over horisonten igen.
Utqiagvik ligger på 71 graders nordlig bredde og dermed stort set på højde med Uumannaq og Ittoqqortoormiit på henholdsvis den grønlandske vest- og østkyst.
Lige nu er forskellen på dag og nat, at der om dagen ligger et blåligt svagt lys, mens det om natten er kulsort mørke.
Forklaringen er, at Jorden hælder cirka 23,45 grader i forhold til solen, og i vinterhalvåret hælder den nordlige halvkugle væk fra solen.
Dermed vil solen heller ikke kunne ses direkte i de kommende to måneder, da solen står for langt under horisonten.
Lyset, der trods alt når ned til de arktisk egne, er lys, der reflekteres ned fra himlen oven over. Ligesom når der er skumring over Danmark.
Tilsvarende har de nordlige arktiske egne lys døgnet rundt hen over sommeren, hvor solen aldrig når helt under horisonten. Det kendes som midnatssol.
Det er også Jordens hældning, der gør, at vi har mindre lys i Danmark samt lavere temperaturer om vinteren, mens de har det modsat på den sydlige halvkugle.
Danmark ligger bare for langt mod syd til at udsynet til solen, nogensinde når at blive afskåret.