Vejr

Vindstød af stormstyrke flere steder - blæsten fortsætter resten af torsdag aften

Den kraftige nordvestenvind giver også forhøjet vandstand flere steder i nattetimerne.

Et kraftigt blæsevejr har torsdag strammet sit greb om store dele af Danmark, hvor der nu er målt vindstød af storm mange steder.

Beuafort-skala

Orkan: >32,6 m/s
Stærk storm: 28,5-32,6 m/s
Storm: 24,5-28,5 m/s
Stormende kuling: 20,8-24,4 m/s
Hård kuling: 17,2-20,7 m/s
Kuling: 13,9-17,1 m/s
Hård vind: 10,8-13,8 m/s
Frisk vind: 8,0-10,7 m/s
Jævn vind: 5,5-7,9 m/s
Let vind: 3,4-5,4 m/s
Svag vind: 1,6-3,3 m/s
Næsten stille: 0,3-1,5 m/s
Stille: <0,3 m/s

Allerede natten til torsdag blæste det op i Skagerrak og langs den nordvestjyske kyst, hvor vindstødene i de tidlige morgentimer nåede stormstyrke, mens vinden blæste fra sydvest.

I dagens løb har en koldfront passeret landet fra nordvest med forbigående regn, og på bagsiden af fronten er det igen blæst op - denne gang fra nordvest.

Højeste vindstød torsdag 19. november 2020 - frem til klokken 17. Vindstød vises kun, hvis de har nået mindst stormende kuling (20,8-24,4 m/s).

Til og med klokken 17.30 torsdag eftermiddag er den højeste middelvind målt i både Hirtshals i Nordjylland, samt på Røsnæs i Nordvestsjælland, hvor der er målt stormende kuling med 21 meter per sekund.

Ved Hirtshals er dagens foreløbigt kraftigste vindstød også registreret med 28,3 meter per sekund, hvilket er stormstyrke. Det er det kraftigste vindstød målt i Danmark siden 15. april, mens vi blot skal 15 dage tilbage for sidst at finde en højere middelvind, da der blev målt 23,1 meter per sekund ved Blåvandshuk.

Derudover er der registreret vindstød af stormstyrke ved ni andre lokaliteter.

Vindstød torsdag klokken 20.

Kraftig blæst fortsætter resten af aftenen - og giver forhøjet vandstand

Torsdag aften vil det fortsat blæse kraftigt fra nordvest over store dele af landet.

Blæsten vil være kraftigst over det nordlige Jylland, over det sydlige Kattegat, hvilket man vil mærke langs den nordsjællandske kyst, samt over Bornholm, hvor vinden først vil aftage efter midnat.

Vindstød torsdag aften klokken 23.

I hele perioden kan der forekomme vindstød af stormstyrke, mens middelvinden fortsat kan nå hård kuling.

Den kraftige blæst resulterer også i høj vandstand i Kattegat-området, samt i tilstødende farvande og fjorde. Når vandstanden kulminerer først på natten, ventes den at nå op mellem 1,0 og 1,3 meter over dagligvande, hvilket kan resultere i mindre oversvømmelser ved kystnære områder eller havnepladser.

Vindstød natten til fredag klokken 02.

I den relativt kølige nordvestenvind dannes der byger, der kan være med slud og tøsne i løbet af aftenen og natten. Hvis der falder sne, vil det være vinterhalvårets første.

Fredag vil vinden være aftaget, og der venter solskin til store dele af landet, inden det fra lørdag igen bliver mildt og ustadigt vejr med vind fra sydvest og vest.