Vejr

November på vej mod unik varmerekord

November 2020 kan ende som den varmeste november målt i Danmark siden målingernes start.

Selvom der nu snart er gået 18 dage af november, så lader kulden fortsat vente på sig. Indtil nu har november i år været så varm, at den med stor sandsynlighed kan ende som den varmeste målt i Danmark, siden de landsdækkende temperaturmålingere blev påbegyndt i 1874.

Varmeste november måneder i Danmark

 • 2006 (8,1 grader)
 • 1938 (7,7 grader)
 • 1953 (7,5 grader)
 • 2014 (7,5 grader)
 • 2015 (7,5 grader)
 • 1978 (7,4 grader)
 • 2009 (7,3 grader)
 • 1899 (7,2 grader)
 • 1906 (7,0 grader)
 • 1951 (7,0 grader)
 • 1986 (7,0 grader)
 • 2000 (7,0 grader)

De landsdækkende temperaturmålinger i Danmark startede i 1874.

Til og med 17. november er gennemsnitstemperaturen for hele landet 9,3 grader. Tallet i sig selv siger måske ikke så meget om, hvorvidt det har været varmt eller koldt, men sammenligner man derimod med den almindelige middeltemperatur i november, så står det klart, at november i år indtil videre har været exceptionel varm.

Den normale gennemsnitstemperatur i november er blot 4,7 grader, og efter de første 17 døgn af årets sidste efterårsmåned har vi haft det næsten dobbelt så varmt som normalt.

Selvom der fortsat er 13 dage tilbage af måneden - medregnet onsdag - så er det hævet over enhver tvivl, at november 2020 ender blandt de varmeste november måneder, der er registreret i dansk vejrhistorie.

Kan blive den varmeste november målt i Danmark

Den hidtil varmeste november, der er målt i Danmark, oplevede vi for 14 år siden, hvor gennemsnitstemperaturen for hele måneden blev 8,1 grader.

For bare at 'undgå' en ny varmrekord for november i år, skal resten af måneden ende med en gennemsnitstemperatur på højest 6,5 grader. Bliver det varmere end det, vil november i år blive den varmeste, der er målt.

De nye prognoser viser, at det milde vejr - efter et kortvarigt køligt intermezzo torsdag-fredag - fortsætter langt ind i næste uge med dagtemperaturer nær 10 grader og nattemperaturer i omegnen af fem grader. Skulle november i år ende uden ny rekord, så er det helt sikkert, at måneden som minimum bliver den næstvarmeste målt siden 1874. Den plads tilhører i øjeblikket november 1938, der havde en middeltemperatur på 7,7 grader.

2. november oplevede vi i Danmark den næstvarmeste novemberdag nogensinde, da der blev målt 17,7 grader på Lolland, og den forgangne nat blev den varmeste der er målt i Danmark så sent på året.