Vejr

Ekstrem novembervarme har givet os varmeste nat målt på denne årstid

Natten til onsdag var den varmeste nogensinde målt på denne årstid. Anja Knappe / Privatfoto

Natten til onsdag har været så varm, at det ikke er set før så sent på året.

Med nattemperaturer, der i hele landet har befundet sig mellem 10 og 12 grader, er der nu sat nye standarder for, hvor varmt det kan blive om natten så sent på året.

Ikke før i de seneste 147 års danske vejrhistorie er der registreret så varm en nat så sent på året.

Varmest har natten været i Borris i Vestjylland, samt i Thyborøn og Tirstrup, hvor DMI's officielle termometre har registreret 12,1 grader som nattens laveste temperatur.

Nattens laveste temperaturer - overhovedet - blev målt i Neksø på Bornholm, hvor temperaturen nåede 'ned' på 10,2 grader.

Laveste temperaturer natten til onsdag. Natten er den varmeste, der er målt så sent på året.

Svarer til en juli-nat

At det har været en helt usædvanlig varm nat for årstiden, vidner de tørre tal om, når de sammenlignes med, hvad der er målt i hele den danske meteorologiske historie.

Nattens laveste temperatur på 10,2 grader er helt ekstrem - og ikke før målt så sent på året. For at finde en nat med højere minimumstemperatur, skal vi tilbage til natten til 4. november 2005. Dengang blev laveste temperatur i Danmark målt til 10,6 grader i Rønne - men det var altså to uger tidligere i november.

Desuden har vi aldrig før oplevet en nat med tocifrede temperaturer i hele landet så sent på året. Nattens temperaturer svarer til en normal nat i juli eller august, hvor den almindelige nattemperatur er 11,3 til 11,5 grader.

De 12,1 grader målt tre steder i landet er også helt ekstrem, og ved ingen af de DMI-stationer, der har målt uafbrudt tilbage til 1860'erne, er der målt en tilsvarende høj temperatur som den, der blev målt i nat.

Den ekstreme nattevarme skyldes tilstrømningen af meget mild luft for årstiden, der i en kraftig sydvestenvind ustandseligt blæser op over Danmark. Samtidigt har skydækket effektivt forhindret, at temperaturen kunne falde i nattens løb.

November i år er på vej til at blive en af de varmeste nogensinde i Danmark - måske endda den varmeste overhovedet målt.