Vejr

Ekstrem novembervarme har givet os varmeste nat målt på denne årstid

Natten til onsdag har været så varm, at det ikke er set før så sent på året.

Med nattemperaturer, der i hele landet har befundet sig mellem 10 og 12 grader, er der nu sat nye standarder for, hvor varmt det kan blive om natten så sent på året.

Ikke før i de seneste 147 års danske vejrhistorie er der registreret så varm en nat så sent på året.

Varmest har natten været i Borris i Vestjylland, samt i Thyborøn og Tirstrup, hvor DMI's officielle termometre har registreret 12,1 grader som nattens laveste temperatur.

Nattens laveste temperaturer - overhovedet - blev målt i Neksø på Bornholm, hvor temperaturen nåede 'ned' på 10,2 grader.

Svarer til en juli-nat

At det har været en helt usædvanlig varm nat for årstiden, vidner de tørre tal om, når de sammenlignes med, hvad der er målt i hele den danske meteorologiske historie.

Nattens laveste temperatur på 10,2 grader er helt ekstrem - og ikke før målt så sent på året. For at finde en nat med højere minimumstemperatur, skal vi tilbage til natten til 4. november 2005. Dengang blev laveste temperatur i Danmark målt til 10,6 grader i Rønne - men det var altså to uger tidligere i november.

Desuden har vi aldrig før oplevet en nat med tocifrede temperaturer i hele landet så sent på året. Nattens temperaturer svarer til en normal nat i juli eller august, hvor den almindelige nattemperatur er 11,3 til 11,5 grader.

De 12,1 grader målt tre steder i landet er også helt ekstrem, og ved ingen af de DMI-stationer, der har målt uafbrudt tilbage til 1860'erne, er der målt en tilsvarende høj temperatur som den, der blev målt i nat.

Den ekstreme nattevarme skyldes tilstrømningen af meget mild luft for årstiden, der i en kraftig sydvestenvind ustandseligt blæser op over Danmark. Samtidigt har skydækket effektivt forhindret, at temperaturen kunne falde i nattens løb.

November i år er på vej til at blive en af de varmeste nogensinde i Danmark - måske endda den varmeste overhovedet målt.