Vores jord

Orkansæsonen i Atlanten er dobbelt så voldsom som normalt

Evakuering i La Lima, Cortes, Honduras, før orkanen Iota ankommer. Wendell Escoto / Ritzau Scanpix

Orkanen Iota, der i øjeblikket hærger Centralamerika, er årets 13. orkan. Nu frygter man en ny orkan vil dannes i samme område.

Orkansæsonen i Atlanterhavet og Caribien har været ekstrem voldsom i år. Iota, der i øjeblikket forårsager oversvømmelser i Centralamerika, er årets 30. navngivne uvejr.

Satellitbillede af Iota ved landgang af orkanøjet i Nicaragua tirsdag morgen dansk tid.

Normalt navngiver man kun 12 tropiske uvejr, hvoraf seks bliver så kraftige, at de kaldes tropiske orkaner. Iota er årets kraftigste orkan, og nåede kort før landgang i Nicaragua at blive årets første kategori 5-orkan.

Dobbelt så mange orkaner som normalt

Før orkansæsonen begyndte, havde National Hurricane Center lavet en mulig navneliste på 21 uvejr, men allerede den 15. september måtte man i gang med navne fra det græske alfabet.

Navne på årets tropiske uvejr. De tre første søjler var de forudbestemte navne til tropiske uvejr. Fjerde søjle er de græske bogstaver, som er blevet tilføjet. Røde afmærkning er orkaner, som blev 'Major Hurricanes'.

Det var kun sket en gang tidligere. Det var i 2005, hvor mange husker orkanen Katrina, der oversvømmede næsten hele New Orleans.

Oversvømmelser i New Orleans efter orkanen Katrina i 2005.

I 2005 blev 28 tropiske uvejr navngivet. I år er vi kommet op på 30.

Oversvømmelser i Honduras fra orkanen Eta. Eta er en af de i alt fem orkaner, der i år har opnået minimum kategori-4 status. Det er aldrig før observeret på en orkansæson.

Normalt dannes der i Atlanten og Caribien årligt seks orkaner, hvoraf tre er såkaldte 'Major Hurricanes'. Orkansæsonen 2020 har foreløbigt budt på 13 orkaner, hvoraf seks opnåede minimum kategori 3-status.

La Niña årsag til flere orkaner

Vejrtjenesten Tropical Storm Risk vurderede, før orkansæsonen begyndte, at der vil komme gennemsnitligt eller lidt over gennemsnitligt antal storme og orkaner. En af årsagerne er, at vi har fået en markant La Niña.

I la Niña år er luften i det røde område generelt mere ustabilt og  der mindre passatvind end normalt. Det er gunstige vilkår for dannelse af tropiske orkaner.

La Niña betyder blandt andet, at der i vestlige Atlanterhav og Caribien er bedre vilkår for dannelse af uvejr.

I Caribien monitorerer man i øjeblikket for dannelsen af et nyt tropisk uvejr. Nogle prognoser har et nyt uvejr under dannelse, som måske kan ramme Nicaragua.

Hvis dette uvejr udvikler sig, vil det komme til at gå under navnet Kappa.